Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Verdachte ontkent betrokkenheid

Verdachte ontkent betrokkenheid in Nederlandse drugsmoordzaak

17/10/2019 05:33 - Van onze redactie

Verdachte ontkent betrokkenheid in Nederlandse drugsmoordzaak

 

PARAMARIBO - Guillermo D. die in Nederland verdacht wordt van betrokkenheid bij het doodschieten van een man in 2003 en vervolgens niet lang daarna naar Suriname uitweek wordt hier berecht. Ruim drie jaar geleden werd de zaak door rechter Cynthia Valstein-Montnor in behandeling genomen, maar ze heeft die overgedragen aan haar collega Alida Johanns die de verdachte woensdag heeft gehoord.

Guillermo D. die hier op vrije voeten is zegt onschuldig te zijn en dat wordt onderschreven door een getuige die in de omgeving was toen de schietpartij in een woning aan de Marnixstraat in Amsterdam plaats had. De verdachte zegt beroofd te zijn in het huis waar hij met een vriend die hem nu vrijpleit, naar toe was gegaan voor een financiële transactie.

Er moet toen ruzie zijn ontstaan waar vuurwapens aan te pas kwamen en Guillermo D. in de borststreek en linkerarm werd geraakt en een andere betrokkene is omgekomen. De Nederlandse justitie beschuldigt hem van betrokkenheid bij een ripdeal en van medeplichtigheid bij de levensberoving. Volgens het in Nederland opgemaakte politiedossier gaat het om een drie kilo heroïne transactie. De verdachte verklaarde niets van een ripdeal af te weten.

Over zijn vlucht naar Suriname vroeg de rechter: "Als je weg bent uit het land waar alles zich heeft voorgedaan weet men niets", waarop de verdachte reageerde: "Als ik daar niet weg was, hadden ze mijn kant van het verhaal gehoord." Advocaat Frank Truideman zei dat het noodzakelijk is om nog twee getuigen te horen van wie één binnenkort naar Suriname komt.

De vriend die met Guilermo D. was op de dag van de schietpartij bekrachtigde  de verklaringen van de verdachte dat hij onschuldig is en dat hij integendeel beroofd is in het huis. Zelf heeft deze vriend de beschieting niet meegemaakt, want hij was niet in de ruimte waar dit gebeurde.

Twee mannen die die daar wel waren zijn naar Oostenrijk gevlucht. Het is hen gelukt tot nu toe uit handen van justitie te blijven. De vervolgzitting is op 20 november. Of de Nederlandse advocaat van Guillermo D. er weer bij zal zijn, is niet bekend. Woensdag was ze wel in de rechtszaal aanwezig.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina