Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘We zijn niet bang dat er leegloop ontstaat’

‘We zijn niet bang dat er leegloop ontstaat’

17/10/2019 23:02 - Aidy Pinas-Agodeba

Verplegenden van 's Lands Hospitaal tijdens de viering van Dag van de Verpleging. De beroepsvereniging vreest niet voor het massaal wegtrekken van verpleegkundigen.

Verplegenden van 's Lands Hospitaal tijdens de viering van Dag van de Verpleging. De beroepsvereniging vreest niet voor het massaal wegtrekken van verpleegkundigen. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Onlangs heeft een aantal verpleegkundigen belangstelling getoond voor een carrière in het buitenland. Tijdens een infosessie van de buitenlandse organisatie Interteach waren ze in groten getale aanwezig. De Vereniging van Verpleegkundigen in Suriname (VVS), is niet bang voor de impact van deze mogelijkheid op de beroepsgroep.

Voorzitter Guno Welzijn: "We zijn niet bang dat er leegloop ontstaat. De organisaties proberen mensen te interesseren, omdat ze op de een of andere manier zo hun brood verdienen. We kennen dit soort organisaties, dus we vrezen niet." Welzijn zegt dat sommige mensen een poging wagen, terwijl anderen twijfelen. Er is een tekort aan deze krachten in onder meer Nederland en de organisatie denkt op deze manier het gat te helpen dichten.

"Je zult sowieso mensen hebben die op de oproep gaan reageren en in ieder geval info willen hebben, maar dat hoeft niet per se te betekenen dat ze inderdaad vertrekken." Welzijn stelt dat de mens steeds meer wil en dat die behoefte nooit bevredigd raakt en in dat kader zal men altijd kijken wat er te halen valt. Het is wel zo dat verpleegkindigen naar het buitenland vertrekken, maar het aantal is volgens Welzijn niet van dien aard dat men een noodkreet moet luiden.

Er trekken nu minder verpleegkundigen weg dan enkele jaren geleden, zegt Welzijn. De situatie heeft nu een andere wending genomen; collega's kiezen soms voor een ander ziekenhuis in Suriname. Verpleegkundigen van particuliere instellingen stappen om financiële reden over naar overheidsziekenhuizen. Welzijn vindt dit geen gezonde situatie, omdat hiermee wel een gat bij de ene instelling wordt gedicht, terwijl er bij de andere een tekort ontstaat.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina