Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Breeveld pleit voor behoud opvanghuis Matoekoe

Breeveld pleit voor behoud opvanghuis Matoekoe

18/10/2019 04:59 - Gilliamo Orban

DOE-parlementariër Carl Breeveld.

DOE-parlementariër Carl Breeveld. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - DOE-parlementariër Carl Breeveld pleit ervoor dat het opvanghuis van Stichting Heil Pedagogisch Centrum Matoekoe niet definitief wordt gesloten. De stichting begeleidt kinderen en jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. Een deel van de doelgroep komt er voor dagopvang, een ander deel verbleef er.

"Wij hebben als Surinamers de morele plicht om alles in het werk te stellen dat onder meer personen met een beperking op een waardige wijze hun weg vinden in onze samenleving. Het definitief sluiten van het opvangcentrum is een stap terug voor direct betrokkenen en de omgeving. Daarnaast gaat door de sluiting veel kennis en ervaring verloren", schrijft Breeveld in een brief die donderdag is bezorgd bij minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo).

In zijn brief geeft de parlementariër een beeld van de schrijnende situatie die is ontstaan nu de kinderen niet meer bij Matoekoe kunnen verblijven. Van de ouders heeft hij vernomen dat het opvangcentrum een goede woonplek was voor de kinderen met een verstandelijke beperking. Voor deze doelgroep is er nu alleen nog de Mr. Huber Stichting die geen nieuwe pupillen opvangt. "Er zijn te weinig woonplekken voor de groep kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. "

Breeveld geeft aan dat hij in deze krant heeft gelezen dat het opvangcentrum Matoekoe, waar vijftien kinderen met een verstandelijke beperking verbleven, definitief wordt gesloten. Uit het artikel van 8 oktober blijkt dat Jurney Sawiran, moeder van een van de pupillen, met de handen in het haar zit. Zij beschikt niet over geschikte woonruimte om haar kind te kunnen opvangen. Bovendien is het moeilijk haar werk te combineren met de intensieve zorg voor haar kind.

Bij moeder Vorswijk is de situatie minstens zo erg. Zij woont aan de Welgedacht A weg met twee kinderen; de tienjarige Ofison Maasie en diens negenjarig broertje Mericho. Haar jongste zoon woont bij haar in en gaat naar de Grietjebieschool aan de Rode Kruislaan. Ofison woonde tot voor kort in de 24-uurs opvang van Matoekoe, waar hij ook de school bezocht. "Dit was een enorme hulp voor deze moeder, die er alleen voor staat."

Breeveld legt uit dat Vorswijk niet over een auto beschikt en daardoor Ofison onmogelijk zelf naar de Matoekoeschool zou kunnen brengen, Mericho naar de Grietjebieschool en daarnaast nog werken. "Zij staat overigens ingeschreven bij volkshuisvesting voor een woning en haar situatie is ook daar bekend", aldus Breeveld.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina