Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: De buurtmanager

COLUMN: De buurtmanager

18/10/2019 14:00 - PS

COLUMN: De buurtmanager

 

“Mevrouw, ik wil u helpen, maar ik heb geen vervoer. Ik kan niet naar het adres waar u het over heeft, want ik heb geen dienstauto noch bromfiets.” Mobiele nummers bellen deed hij met zijn eigen telefoon. Daar zat ik dan op de kamer van onze ‘wijkagent annex buurtmanager’ op het politiebureau. Een beetje uit het veld geslagen want een buurtbewoner had dringend hulp nodig omdat hij geestelijk ernstig in de war was en onvoorspelbaar gedrag vertoonde.

Echt een zaak voor de wijkagent of moet ik zeggen buurtmanager? Want het Korps Politie Suriname (KPS) traint nu bijna vijftig buurtmanagers. De bedoeling is niet dat zij achter boeven aan rennen maar op bestuurlijk niveau functioneren. In het verleden heeft de functie voor verwarring gezorgd. Maar deze wijkagent handelde voortreffelijk. Hij seinde het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) in en de behandelende arts van de bekende overlastgever. Tegelijkertijd vertelde hij hoe moeizaam zijn werk verliep en waar hij allemaal tegenaan liep als wijkmanager.

In het werkgebied was hij sinds lang niet geweest maar door de meldingen van buurtbewoners op het bureau was hij goed op de hoogte van de overlast: keiharde muziek in het weekend tot aan het ochtendgloren op de zondagochtend. Streetparty's waar geen vergunning voor is afgegeven. Bouwen op de bermen. Idioten die in de nacht zo hard racen met opgevoerde motoren dat het lijkt alsof de wijk een Formule 1-circuit is, of het stratencircuit van Monaco. De kruisingen worden gebruikt om auto's rond te spinnen. De vele achtergelaten bandensporen op het asfalt getuigen daarvan.

Auto's zonder nummerplaten vliegen met hoge snelheid door de 'hoofdstraten' in de wijk omdat er geen voorrang verleend hoeft te worden aan de zijwegen. Het is een kwestie van tijd dat het panya-gas is en er doden vallen. Bijzonder kinderlijk en onverantwoord rijgedrag. De wijkagent zei er niets aan te kunnen doen. Hij heeft stapels handtekeningen en brieven van georganiseerde acties van buurtbewoners maar komt geen stap verder om het aan te pakken. "Mevrouw, de overlastgevers hebben de nodige connecties. Ook al spreek ik hen aan, zij zwaaien met de toestemming van hoge bestuurders."

Interessant dus dat KPS bijna vijftig buurtmanagers traint. Naar voorbeeld van Nederland omdat er daar gesloten groepen en wijken zijn. De achterstandswijken bijvoorbeeld met een grote sociale verbondenheid alsook criminaliteit. Woonwagenkampen en etnisch gerelateerde wijken met voornamelijk Marokkanen en Turken enzovoorts. Maar is dat in Suriname ook zo? Is er een verhoogde criminaliteit in de Guyanese, Braziliaanse en Haïtiaanse wijken? Ik vermoed van niet. Toch lijkt het mij een goed initiatief om de buurtmanager (dus niet in de functie van wijkagent) nieuw leven in te blazen met kerntaken en bevoegdheden voor deze beroepsgroep die helder worden geformuleerd.

Wat mogen buurtmanagers wel en niet na het volgen van de training basispolitiezorg? Zijn ze zichtbaar in de wijk of meer op het politiebureau in de airco? Zijn ze bereikbaar via social media waardoor meldingen snel kunnen worden doorgegeven? Hebben ze een Twitter-account, dus een eigen telefoon? Laten we hopen van wel want dat is van deze tijd. Het initiatief is zeker goed als er wordt samengewerkt met maatschappelijk relevante partijen in de wijk. Het woongenot gaat omhoog, het veiligheidsgevoel neemt toe en de criminaliteit neemt af.

De nieuwe wijkaanpak kan succesvol zijn door een andere manier van werken, kijken en problemen oplossen. In het persbericht van KPS staat dat de buurtmanager op bestuurlijk niveau moet functioneren. De specifieke wensen van grotere groepen wijkbewoners staan daarbij centraal ongeacht hun politieke kleur en achtergrond. Niet meer de belangen van die ene persoon met veel contacten. Klinkt fantastisch. Nu de realiteit nog. Ben benieuwd wanneer ik in mijn wijk de buurtmanager zie lopen, fietsen - of langsvaren in een bootje als zo meteen de regentijd begint.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina