Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Trias politica

COMMENTAAR: Trias politica

18/10/2019 12:00

COMMENTAAR: Trias politica

 

MINISTER GILLMORE HOEFDRAAD van Financiën ligt weer eens onder vuur vanwege zijn ongebreidelde leenwoede. Deze keer heeft de oppositionele VHP een verzoek gedeponeerd bij de procureur-generaal (pg) om een strafrechtelijk onderzoek tegen de bewindsman te beginnen. De assembleeleden Chandrikapersad Santokhi, Asiskumar Gajadien, Riad Nurmohamed en Krishnakoemarie Mathoera vinden dat Hoefdraad met de talrijke leningen die hij namens de Staat Suriname heeft gesloten, de wet op de Staatsschuld heeft overtreden waardoor het leningenplafond is overschreden. En dat is volgens de wet strafbaar en kan, indien bewezen, de bewindsman tien jaar cel opleveren.

Zoals altijd zegt Hoefdraad daar totaal niet van wakker te liggen. Hij heeft immers een vrijbrief van president Desi Bouterse en zichzelf om links en rechts te lenen wat er te lenen valt. Dus gaat hij ongestoord daarmee door. Over die leenwoede en de onomstotelijk vergaande negatieve gevolgen de komende decennia voor de financiële huishouding van het land, is op deze plaats in de Ware Tijd al vaker geschreven. Maar alle waarschuwende geluiden, ook van deskundigen, zijn aan dovemansoren in de regering gezegd.

Of de VHP gelijk heeft dat Hoefdraad de wet heeft overtreden op basis van artikel 149 van het wetboek van Strafvordering, is iets dat de procureur-generaal kan en moet bepalen. Vooral politici moeten hem rustig zijn werk laten doen - indachtig de trias politica (de scheiding der machten) moeten zij het recht zijn beloop laten hebben. Parlementariërs hebben het volste recht om een verzoek in te dienen bij het Openbaar Ministerie om eventuele misstanden te onderzoeken. Sterker nog, dat is hun taak. Zeker als een door de grootste regeringspartij gedomineerde assemblee daartoe niet bereid is. Maar na zo'n verzoek zou geen politicus daar inhoudelijk een uitspraak over mogen doen.

NDP-parlementariër Amzad Abdoel weet kennelijk niet wat de trias politica is en heeft geen boodschap aan dit essentiële democratische basisbeginsel. Want de inkt van het VHP-verzoek aan de pg was nauwelijks droog of hij liet door Starnieuws optekenen dat de pg ook nu weer tot de conclusie zal komen dat de wet niet is overtreden en dat het verzoek zal worden afgewezen. Wat een schaamteloze arrogantie en ongewenste bemoeienis met de kwestie die op het bord van de justitiële autoriteiten ligt. Daar dient Abdoel, als hij de democratie die zijn partij beweert te respecteren een warm hart toedraagt, ver weg van te blijven.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina