Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Europa maant Medische Faculteit aan

Europa maant Medische Faculteit aan

18/10/2019 06:23 - Merredith Bruce

Europa maant Medische Faculteit aan

 

PARAMARIBO - Als de overheid geen haast maakt om noodzakelijke wetgeving in orde te maken, lopen studenten aan de Faculteit der Medische Wetenschappen het risico, dat ze na afronding van hun studie niet meer naar Europa kunnen voor specialisatie.

De faculteit is aangemaand om haast te maken met haar accreditatie, zodat studenten gemakkelijk kunnen aansluiten bij verdere studie. Het gaat om de studierichtingen Geneeskunde en Fysiotherapie. Decaan Robbert Bipat bevestigt dit tegenover de Ware Tijd. Hij probeert zich zo voorzichtig mogelijk uit te drukken over deze kwestie, vanwege de gevoeligheid. "Wij willen geen paniek zaaien."

De decaan legt uit dat de kwaliteit van Surinaamse artsen geenszins in het geding is. "De Europese wetgeving vraagt andere competenties erbij die ons wel worden bijgebracht, maar niet dusdanig in ons programma zijn vastgelegd." Op dit moment kijkt Europa nog door de vingers, maar het moment dat men dat niet meer doet, is het afgelopen, waarschuwt Bipat.

De krant verneemt dat er in 2015 afspraken zijn gemaakt en dat de opleiding uiterlijk 2020 al orde op zaken moet hebben gesteld. De decaan verzekert dat er al aan gewerkt wordt. Het streven is om volgend jaar te beginnen met een bachelors- en mastersopleiding. Verder wordt gewerkt aan de aanpassing van het curriculum. Hij geeft echter toe dat dit traject niet eenvoudig is. "Het vergt energie, tijd en geld."

Veel is ook afhankelijk van de beleidsmakers die verantwoordelijk zijn voor de noodzakelijke wetgeving, zegt Bipat. Als meest belangrijke noemt hij de wet Beroepen op de Individuele Gezondheidszorg (BIG-wet). Deze wet, die in 1993 in Nederland is aangenomen, handelt over de kwaliteitsbewaking van de gezondheidszorg.

Al jaren wordt gewezen op de noodzaak om zo'n wet ook hier in te voeren. Onder toenmalig minister Celcius Waterberg van Volksgezondheid was een conceptwet samengesteld, die naderhand zou zijn aangepast. Uit navraag van de krant blijkt dat het concept echter niet is ingediend bij het parlement.

Hoewel er dichter bij huis - het Caraibisch gebied bijvoorbeeld - mogelijkheden zijn voor afgestudeerde artsen om zich te specialiseren, is de keuze voor Europa (Nederland en België) volgens Bipat het meest voor de hand liggend, vanwege de taal. "Arts of specialist zijn heeft niet alleen te maken met wetenschap, maar ook met intermenselijke verhoudingen. Men staat er niet bij stil dat de taal en cultuur een heel grote barrière kunnen vormen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina