Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • USD 4 miljoen projectgeld voor Brokopondo

Iamgold trekt 4 miljoen US dollar uit voor gemeenschapsprojecten

18/10/2019 00:45 - Naomi Hoever

Iamgold trekt 4 miljoen US dollar uit voor gemeenschapsprojecten

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Multinational Iamgold stelt vier miljoen US dollar beschikbaar voor de uitvoering van gemeenschapsprojecten in Brokopondo. Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) helpt bij de identificatie van projecten. Minister Sergio Akiemboto zegt aan de krant dat de opzet van een fonds wordt voorbereid. “Daarvoor wordt in samenwerking met partners uitgekeken naar deskundigen om dit op uit te voeren en later te beheren. De procedures en de richtlijnen worden vastgesteld.”

Akiemboto zegt dat dit concept niet nieuw is en dat het een kwestie is van bijwerken naar geldende standaarden, zodat het niet ver buiten de realiteit van de belanghebbenden valt. "Momenteel worden in gemeen overleg enkele initiatieven ondernomen in het district die geld kosten. Afgesproken is dat er deze uitgaven zullen worden verrekend. De rol van de overheid wordt duidelijker als de kandidaat of kandidaten voor het bestuur bekend zijn."

Het geld is vrijgekomen na het incident dat zich in juli had voorgedaan in een mijn van het bedrijf. Illegale goudzoekers waren het concessiegebied van de multinational binnengedrongen. Het kwam tot een conflict tussen de porknokkers en een gemengde gewapende eenheid. Een goudzoeker, Furgill Aloeboetoe, werd dodelijk geraakt door een kogel.

De gemoederen raakten hierna dusdanig verhit dat materieel van het bedrijf in brand werd gestoken. De onveilige situatie die toen ontstond, was voor de bedrijfsleiding aanleiding om tot tijdelijke sluiting over te gaan. De werkzaamheden hebben enige tijd stilgelegen. Eind september is besloten om ze geleidelijk aan te hervatten. Kort daarna drongen illegalen het concessiegebied opnieuw binnen. Dit was reden voor het bedrijf om opnieuw tot sluiting over te gaan. Nu wordt gewerkt aan een geleidelijke normalisering van de situatie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina