Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Initiatiefnemer Guyanees megaproject fraudeur

Initiatiefnemer Guyanees megaproject fraudeur

18/10/2019 10:39 - Van onze redactie

Topman van de investeringsgroep Aleem Hussain.

Topman van de investeringsgroep Aleem Hussain. Foto: Guyanatimesgy.com  

PARAMARIBO - Recent was er een delegatie uit Guyana in Suriname om aannemers en architecten te interesseren voor deelname aan het opzetten van een groot bouwproject in het buurland. Het project dat door Caricom Investment Management Group (Cimgro) wordt geïnitieerd zal 1,4 miljard US dollar kosten. Topman van de investeringsgroep Aleem Hussain hield een presentatie.

De voorzitter van de Surinaamse Aannemersvereniging, Anthony Wong, uitte al direct zijn bedenkingen over het project dat er binnen twee jaar zou moeten staan. Volgens een ondernemer in Guyana wordt een project van dergelijke omvang met luxe woningen, hotels, ziekenhuizen, winkelcentra en scholen "echt niet binnen twee jaar neergezet. Dit is pure fantasie", zei hij op basis van anonimiteit. Een Guyanese journalist vindt het project, gelet op de economische ontwikkelingen in zijn land, zeer nodig. Het zal bijdragen aan werkgelegenheid en bevordering van toerisme. "Maar ik betwijfel of Aleem Hussain de meest geschikte persoon is om dit project te pushen."

Hussain blijkt namelijk in de Verenigde Staten te zijn veroordeeld voor vastgoedfraude en oplichting. Na het uitzitten van zijn gevangenisstraf is hij naar zijn geboorteland Guyana gedeporteerd."The guy is a smooth talker. He's a salesman. He could sell you almost anything", aldus de verslaggever. Uit verslagen in de Amerikaanse media komt naar voren dat Hussain in februari 2007 - hij was toen vastgoedmakelaar - tot een gevangenisstraf van vijf jaar werd veroordeeld. Zijn bedrijf Main Street USA kocht een bouwvallig tweeverdiepingsgebouw dat zou worden omgebouwd tot een modern appartementencomplex.

Meer dan driehonderd personen onder wie brandweerlieden, politieagenten, artsen, leerkrachten en gepensioneerden stopten hun spaargeld in het project, omdat aan hen hoge rente-uitkeringen werden beloofd. Naderhand bleek dat vanwege financieel mismanagement de uitvoering van het project in problemen kwam. Ondanks deze ontwikkelingen bleef Hussain investeerders aantrekken en werd het project als een zogenoemd Ponzi scheme - een  piramide-investering - gerund, waarbij eerdere beleggers uitkeringen ontvingen uit het geld van nieuwe deelnemers. Beloften dat de beleggingen in een rentedragende investeringstrust zouden worden ondergebracht, bleken naderhand niet te zijn nagekomen.

Uiteindelijk stortte de zaak in elkaar; Hussain vroeg met zijn bedrijf faillissement aan. De federale politie stelde vervolgens een onderzoek in en hij werd aangeklaagd en veroordeeld voor hypotheekfraude en oplichting. Terug in Guyana werd hij gekozen als president van de toen in deplorabele staat verkerende Lusignan Golf Club. Hij slaagde erin de organisatie nieuw leven in te blazen en tot een respectabele vereniging te maken. Vorig jaar tekende Hussain met een organisatie van de wereldbekende golfer Jack Nicklaus een overeenkomt om een modern golfresort in Guyana neer te zetten dat ruim honderd miljoen Amerikaanse dollar zal kosten. Nicklaus Design behoort internationaal tot de topontwerpers van golfbanen. Met voornoemd project is de Cimgro-topman recentelijk in Paramaribo komen shoppen.

In het kader van de handelsbetrekkingen in de regio is het volgens VSB-directeur Steven Mac Andrew een goede zaak dat men lokale ondernemers wil interesseren voor projecten buiten Suriname. "Dat was en is immers de bedoeling van de single market, voor pooling van regional resources." Hij verwacht met de tijd meer van dergelijke activiteiten, "want Guyana is in de lift en ontwikkelingen daar zullen steeds sneller gaan naarmate de olie-inkomsten binnenstromen".

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina