Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Rijstsector gaat nieuwe fase in

Rijstsector gaat nieuwe fase in

18/10/2019 03:37 - Beta Debidien

De rijstsector gaat per komende najaarsinzaai op 1 november een nieuwe fase.

De rijstsector gaat per komende najaarsinzaai op 1 november een nieuwe fase. Foto: Beta Debidien  

NIEUW-NICKERIE - Op 1 november begint met de najaarsinzaai een nieuwe fase voor de rijstsector, die moet leiden tot productieverhoging. Dat lukt echter alleen wanneer de overheid een aantal zaken vooraf in in orde maakt, zoals de toevoer van zoetwater naar de waterschapsgebieden, en de controle daarop. Dat zei Azeez Khodabaks donderdag tijdens een vergadering van de districtsraad in het Burger Informatie Centrum in Nieuw Nickerie.

De twaalf waterschappen hebben elk een keur, ofwel regelgeving, om mee te werken, zei Khodabaks die ondervoorzitter is van de Districtsraad. Hij vindt dat er een belangrijke functie is weggelegd voor het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijn Project. "Daarnaast moeten de ministeries van Landbouw, Veeteelt en Visserij en Openbare Werken, Communicatie en Transport ervoor zorgen dat de aanvoerleidingen vanuit de Nannizwamp naar de landbouwgebieden in optimale conditie verkeren."

Radjinderkoemar Ramadhin, voorzitter van het waterschapsgebied Longmay/Paradise is het niet met Khodabaks eens "omdat er nog zaken zijn die problemen geven bij het uitvoeren van werken". Hij heeft woensdag vergaderd met de Commisie Begeleiding Waterschappen en districtscommissaris Nisha Kurban-Baboe. "Daar hebben wij een aantal zaken besproken en voorgelegd aan de instanties", zegt Ramadhin.

Volgens hem is de wil er voor de uitvoering van de werkzaamheden waarvoor de overheid verantwoordelijk is. "We hebben ook aangegeven wat de prioriteiten zijn en hopen dat de overheid zal zorgen voor een schone infrastructuur." Hij zegt dat nog zes van de waterschappen verbeterd moeten worden, "maar het blijkt dat de overheid niet in staat is om de werkzaamheden op eigen kracht uit te voeren."

Van de belanghebbenden in Ramadhins werkgebied is ongeveer 80 procent op schema met het onderhouden van hun deel van de infrastructuur. Volgende week zal hij een inspectie uitvoeren in zijn waterschapsgebied. "Boeren die hun deel van de infrastructuur nog niet hebben opgeschoond zullen aangemaand worden om dit binnen een bepaalde termijn alsnog te doen."

Khodabaks vindt ook dat de aanpak van de waterschapsgebieden nu prioriteit geniet, omdat water heel belangrijk is voor een hoge productie. Hij is blij dat de overheid bezig is met het instellen van een waterkalender om te komen tot een juiste verdeling van het zoetwater wat belangrijk is voor een optimale inzaai.

Dit is echter nog niet haalbaar volgens Ramadhin "omdat kunstwerken ontbreken en van de werken die er zijn moet een aantal dringend hersteld worden." Zo verwijst hij naar de enorme lekkage bij het Clarapompgemaal waardoor de landbouwgebieden in de Clara-, Corantijn- en van Drimmelenpolder regelmatig wateroverlast hebben. Hij hoopt dat de werkzaamheden het komende seizoen afgerond worden en dat de waterkalender een feit zal zijn bij het begin van het voorjaarsinzaai 2020. 

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina