Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Discussie over duurzaam chemicaliënbeheer

Discussie over prioriteiten duurzaam chemicaliënbeheer

19/10/2019 07:09 - Merredith Bruce

Belanghebbenden van verschillende organisaties tijdens de  bijeenkomst over duurzaam chemicaliënbeheer. De inzichten en meningen die tijdens de bijeenkomst zijn gegeven, worden meegenomen bij de formulering van het projectdocument.

Belanghebbenden van verschillende organisaties tijdens de bijeenkomst over duurzaam chemicaliënbeheer. De inzichten en meningen die tijdens de bijeenkomst zijn gegeven, worden meegenomen bij de formulering van het projectdocument. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Tijdens een bijeenkomst vrijdag over duurzaam chemicaliënbeheer hebben belanghebbenden van verschillende organisaties aangegeven wat de prioriteiten zijn voor ons land op dit gebied. Ivette Patterzon van de Coördinatie Milieu bij het Kabinet van de President, vertelt dat er een regionaal project zal worden uitgevoerd, waarbij er voor negen landen waaronder Suriname budget beschikbaar is.

De inzichten en meningen die tijdens de bijeenkomst zijn gegeven, worden meegenomen bij de formulering van dit projectdocument. "Het doel van de workshop is om de projectmanager te helpen om meer body hieraan te geven." Namens de Basel Convention Regional Centre-Caribbean Secretariat (BCRC) was onder anderen Analissa Rasheed aanwezig.

Patterzon vertelt dat eerder dit jaar door de Coördinatie Milieu al informatie is verstrekt aan BCRC. "Daar zijn er prioriteiten aangegeven met betrekking tot chemicaliën- en afvalbeheer, maar nu wil men specifiek van belanghebbenden weten wat de prioriteiten zijn." Bedrijven die al bezig zijn met chemicaliënbeheer krijgen via het project de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor financiën. Aan de workshop is deelgenomen door ambtenaren, ondernemers en medewerkers van commissariaten.

Een van de aanbevelingen was om ook gezagsdragers uit het binnenland te betrekken bij het project, omdat ook in het binnenland goed afvalbeheer een noodzaak is. Anwar Alibux van stichting Samarja die zich bezighoudt met afvalscheiding en recycling, is niet hoopvol gestemd over het project. Hij merkt dat het in Suriname ontbreekt aan een integraal beleid voor afvalverwerking.

"Het is niet slechts een kwestie van geld, het gaat ook om beleid." Geld dat via projecten beschikbaar wordt gesteld, wordt veelal in voorlichting gestopt, stelt hij. "Zonder een overkoepelend milieubeleid, is voorlichting echter alleen niet voldoende." Alibux vreest dat vanwege zijn zorgpunten, het geld dat via het project beschikbaar wordt gesteld, "verloren geld" zal zijn.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina