Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Designer en modellen ervaren GFW als leerrijk

Designer en modellen ervaren GFW als leerrijk

20/10/2019 05:17 - Shanavon Arsomedjo

Akash Rasal.

Akash Rasal. Foto: GFW 2019  

PARAMARIBO - Negen Surinaamse modellen kregen de kans om deel uit te maken van het modellenteam tijdens de Guyane Fashion Week (GFW). Uiteindelijk reisden slechts vier van hen af naar Frans-Guyana. Daphne Kruydenhof, Micha Willems, Akash Rasal en Fabian Djakie hadden vorige week hun eerste catwalk-ervaring. Modeontwerpster Meredith Joeroeja reisde mee om haar ‘nieuwe’ collectie te presenteren.

Voor Djakie was het magnifiek. Hij vond het een bijzondere ervaring. Hij liep voor de eerste keer in een vreemd land, in kleding van topdesigners en beleefde een onvergetelijk moment op de runway van de International Fashion Show, met de raketbasis op de achtergrond. "Er waren heel veel momenten waarop ik voor mezelf moest zorgen en erop moest toezien dat ik een goed timemanagement had." Het was zo een goede ervaring dat als men hem weer vraagt om voor GFW te lopen, hij 'ja' zegt.

Ook Rasal zou meteen weer instemmen. "Het meest bijzondere is dat ik in een uitverkochte show heb gelopen op een geweldige locatie. Iets als een space center hebben wij niet in Suriname." Uit deze ervaring heeft hij geleerd dat je je te allen tijde professioneel moet opstellen en altijd op tijd moet zijn. Het niveau van de Frans-Guyanese modellen vindt hij prijzenswaardig. Door daar looplessen te volgen en met hen mee te lopen, heeft hij kennis kunnen maken met hun werkwijze. Als het aan hem ligt, besteden Surinamers meer aandacht aan hun Suriname Fashion Week.

Willems is vaker naar Cayenne geweest voor sportevenementen, maar was er voor het eerst voor de Fashion Week. Hij spreekt niet alleen van een prettig verblijf en een leuke ervaring, maar heeft ook veel geleerd van de trainingen. De looptechnieken zal hij zeker toepassen in zijn verdere modellencarrière. Wie weet ziet Frans-Guyana hem volgend jaar terug op de catwalk.

Ook Kruydenhof heeft veel aan de trainingen gehad. De verschillende oefeningen hebben haar echt geholpen. Zo heeft zij haar looptechniek kunnen verbeteren door over planken te lopen die ver uit elkaar lagen. In Suriname worden er andere technieken toegepast. Een nieuwe ervaring was, dat haar rug tijdens de oefening werd gefixeerd om die recht te houden. De trainer ging individueel te werk - voor Kruydenhof was dat een duidelijke indicatie, dat hij de groei van de modellen voor ogen had.

Joeroeja, die als enige modeontwerper haar land vertegenwoordigde, toonde haar collectie 'Eye', die ze eerder in Nederland heeft geshowd. Dit was haar tweede deelname aan GFW. Ze deed in 2015 ook al mee. "Mensen hebben beter gereageerd dan de eerste keer. Toen was ik pas begonnen en nu zien ze de groei die ik heb doorgemaakt." De designer heeft veel genetwerkt. Ze werd geïnspireerd door mensen in haar omgeving en is nu erg gemotiveerd om verder te gaan en beter te worden in wat zij doet. "Ik heb veel creatievelingen ontmoet, waarmee ik ook collaboraties heb gehad."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina