Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Abdoelkoers

COLUMN: Abdoelkoers

22/10/2019 14:00 - Rozengeur

COLUMN: Abdoelkoers

Gerold Rozenblad  

Ik moet het Amzad Abdoel nageven: elke keer wanneer je denkt dat hij het niet bonter kan kleuren, komt hij met zijn volgende staaltje. Gebrek aan creativiteit kan je de man niet verwijten. Het is op het artistieke af, de argumenten die Amzad gebruikt om zijn kronkels te verdedigen.

Nu wil de man via een wetsvoorstel de bestraffing op overtreding van de toegestane hoogte van de staatschuld doen opheffen. Met andere woorden: Leendert kan zich ongestraft verder uitleven op zijn ultieme bezigheid. Als dat vooruitzicht alleen je niet al spontane diarree geeft…

De creativiteit van Abdoels argumentatie zit in de reden die hij ons wil opdringen om zijn doel te bereiken: de VHP dwarszitten. Want hij is er moe van dat mensen steeds naar de rechter stappen om het gelijk te krijgen dat Leendert het plafond heeft overschreden. Hoe kan je er moe van worden dat anderen steeds het deksel op de neus krijgen?

Meer politieke winst kan je er niet uit halen, als Leendert inderdaad niet boven het plafond klautert en dat ook niet van plan is. En als de wet, zoals die nu geschreven is, niet duidelijk is dan zou slechts aan die duidelijkheid moeten worden gesleuteld om die oppositionele ezels die de rechter steeds lastigvallen wat wijzer te maken.

Maar dat schijnt voor onze economische rasoptimist niet ver genoeg te gaan. Abdoel moet als economisch onderricht persoon beter dan de meesten van ons weten dat vertrouwen het vehikel is waarop geld rijdt. Is dat er niet, dan is de beer los. En valutakoersen zoek. Ik vraag mij af of hij vóór hij het wijzigingsvoorstel indiende wel overleg heeft gepleegd met Leendert en de pres.

Als Leendert van de daken schreeuwt dat hij geen moment korter slaapt om de actie van de VHP, waarom dan dat uitsloverige gedrag? Maar meer nog, als de pres zegt dat in deze periode de koers omlaag zal gaan, waarom een stok in het wiel van het staatshoofd steken? Als ik beiden moet geloven, dan komt Abdoel met zijn actie ongewild over als de grootste opposant van zijn eigen president. Ik twijfel er daarom niet aan dat zowel de pres als Leendert de coalitieleden zal instrueren om tegen het voorstel van Abdoel te stemmen.

We gingen er niet vanuit dat de koers enorm zal droppen, maar hadden de pres het wel gegund dat hij een keer kon zeggen dat zijn woorden bewaarheid zijn nadat hij heeft beloofd de koers omlaag te zullen brengen. Iets dat eerdere keren faliekant is mislukt. En die opsteker kan de pres, met de verkiezingen in aantocht, goed gebruiken.

Wat wij als volk nog beter kunnen gebruiken is een even goede nachtrust als Leendert in plaats van ons naar het toilet te spoeden om wat we kunnen verwachten vanwege de koers van Abdoel.

roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina