Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Goede stap

COMMENTAAR: Goede stap

23/10/2019 12:00

COMMENTAAR: Goede stap

 

VERPAKKINGSMATERIAAL DAT STYROFOAM bevat, wordt vanaf 1 november in de ban gedaan. Dat zal even wennen zijn voor mensen die regelmatig een portie kopen, want dat zullen ze voortaan in een andersoortig bakje krijgen. Ook voor ondernemers die de porties leveren, vergt het een omschakeling. Veel bedrijven zijn er al op voorbereid, omdat de import van de foambakjes en aanverwante producten al sinds 1 mei is verboden. Dus ze hebben tijd genoeg gehad om te zoeken naar alternatieven, die er overigens voldoende zijn.

Sommige ondernemers zitten desondanks nog met een flinke voorraad 'fout' verpakkingsmateriaal en hopen op een coulante houding van de autoriteiten bij de controle op de naleving van het verbod, zodat ze die ook na 1 november nog mogen gebruiken. Hoe redelijk dat ook lijkt, het is niet wenselijk. Regels zijn regels en door al direct in het begin uitzonderingen te maken, schep je een precedent. De boodschap aan deze ondernemers moet zijn dat ze de inkoop maar beter hadden moeten inschatten en na het importverbod van 1 mei gelijk op milieuvriendelijk materiaal hadden kunnen overstappen. Dat hebben ze niet gedaan, dus de consequenties daarvan moeten ze zelf dragen.

Het verbieden van styrofoam is een absolute noodzaak en een eerste goede stap in het streven om het milieu niet meer te belasten met giftig materiaal. De meeste bakjes belanden door het lakse gedrag van consumenten in bermen, rivieren en kreken en veroorzaken een enorme milieuschade die nog generaties lang gevolgen heeft. Het materiaal breekt namelijk pas na vele tientallen jaren af. Maar met het uitbannen van styrofoam zijn we er nog lang niet. De overheid moet het nu ook aandurven om plastic zakken te verbieden en de fabrikanten van softproducten te dwingen eindelijk statiegeld te heffen, zodat er jaarlijks niet meer tientallen miljoenen petflessen in het milieu belanden.

Die discussie wordt al jaren gevoerd, maar de machtige producenten hebben tot nu toe met succes hun invloed aangewend om met drogredenen deze maatregel te dwarsbomen. Maar willen we echt een schoner Suriname waar het ook voor toekomstige generaties leefbaar is, dan zullen er drastische stappen moeten worden gezet. Zodat wij in de toekomst kunnen zeggen dat we niet alleen het groenste maar ook het schoonste land ter wereld zijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina