Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Hij was een heel stevige man'

'Hij was een heel stevige man'

23/10/2019 10:01 - Merredith Bruce

'Hij was een heel stevige man'

Het lijk van de hoogbejaarde Toeni Deel wordt naar beneden gedragen. Foto: Anthony Janki  

PARAMARIBO - Het is dinsdagmiddag rond vijf uur. Familieleden en buren van de 107-jarige Toeni Deel hebben zich verzameld aan de Groenhartstraat. Hun familielid en "heel flinke" buurman is enkele uren daarvoor omgekomen in de vlammenzee.

Het is voor de mensen moeilijk te bevatten dat hun geliefde buurman en opa er niet meer is. "Hij heeft niet gehoord wat er gebeurde, omdat hij doof was. Pas toen hij die hitte voelde, begon hij om hulp te schreeuwen", vertelt Sebastian Adelaar die zich samen met zijn moeder over de man ontfermde.

De brand begon bij de tweede van vijf woningen die op het erf zijn. Bij aankomst van de brandweer was het vuur al overgeslagen naar de voorste hoogbouwwoning waar Deel zich bevond. Adelaar die op dat moment sliep, vertelt dat hij door de enorme hitte vanuit de keuken wakker schrok. "De vlammen hadden al helemaal overgenomen daar."

Hij en zijn moeder probeerden zich in alle paniek snel te redden, niet wetende dat Deel op het balkon zat. "We dachten dat hij beneden was", vertelt de jongen overmand door emoties. Pas toen de man om hulp schreeuwde, hadden ze door dat dat niet het geval was. "We hebben nog geprobeerd om hem te redden." Hij wijst naar enkele jongens die voor de woning langs de straat staan. "Maar het vuur was ons te snel af."

Tebieni Adelaar, moeder van Sebastian, heeft het moeilijk. "Mi ben sorgu en. Mi ben du ala sani gi en." De vrouw vertelt dat de familie negen jaar geleden vanuit het binnenland naar de stad is verhuisd. Telmien die naast woont en bijna alles heeft zien gebeuren, zegt dat hij zijn buurman niet al te persoonlijk kende. "Maar hij was een rustige man. Ik zag hem vaker op het balkon zitten. Zo af en toe kwam hij hier bij ons."

Een vriend van Telmien die vanwege werk vaker thuis bij hem is, zegt over de overledene: "Hij was een heel stevige man en ging zelf naar de winkel." De Ware Tijd verneemt van de familie dat Deel in januari 108 jaar zou worden. De politie had enkele uren na de brand aangegeven dat het slachtoffer 104 jaar oud was.

De oorzaak van de brand is niet bekend, maar de Ware Tijd kreeg te horen dat een gascilinder is ontploft in de laagbouwwoning waar het vuur begon. De bewoners van dat pand waren op dat moment niet thuis. De overige drie woningen op het erf hebben schroei- en waterschade opgelopen. Alleen het voorste huis was op het elektriciteitsnet aangesloten. Het was niet tegen brand verzekerd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina