Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Sancties bij gebruik styrofoam na 1 november

Sancties bij gebruik styrofoam na 1 november

23/10/2019 00:00 - Merredith Bruce

Sancties bij gebruik styrofoam na 1 november

Links een papierenbak, rechts één van styrofoam. De papierenbak breekt tussen zes en acht weken af, die van styrofoam tussen honderd en vijfhonderd jaar. Foto: Michigan Radio / Tracy Samilton  

PARAMARIBO - Ondernemers die het verbod overtreden op het gebruik van verpakkingsmateriaal dat styrofoam bevat, mogen sancties verwachten. "De partij zal in beslag genomen worden", waarschuwt minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) in gesprek met de Ware Tijd.

De bewindsman haast zich te zeggen dat het ministerie er niet op uit is om boetes uit te geven of goederen in beslag te nemen. Voor Tsang is het allerbelangrijkste dat alle partijen samen hiernaartoe werken. De minister benadrukt evenwel dat de ingangsdatum van 1 november voor het verbod "hard" is. "Ik ben niet van plan om mensen te straffen, maar als men zich niet aan de regels houdt, zullen we sancties moeten treffen."

Conrad Issa, uitbater van Lucky Café een afdeling van warenhuis Lucky Store, is er ook geen voorstander van dat er op stel en sprong straffen worden uitgedeeld. Hij verwacht wel dat de controle serieus ter hand wordt genomen. Gebeurt dit niet, dan vreest hij dat het verbod na verloop van tijd zal verwateren. "Dit is iets dat allang had moeten gebeuren. Op gegeven moment moet je een streep erdoor trekken. Het is in ons aller belang."

Het verbod op styrofoam komt vanwege de gevolgen hiervan voor de gezondheid en het milieu. Issa hoopt dat de instanties inderdaad erop toezien dat het verbod wordt nageleefd. "De eerste keer mag een mondelinge waarschuwing zijn, maar laat de controle merkbaar zijn, zodat men kan zien dat het om een serieuze zaak gaat."

Zijn onderneming is in elk geval al voorbereid en heeft milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal aangeschaft voor de cafetaria. Issa schuift niet onder stoelen of banken dat de aanschaf hiervan doorberekend zal moeten worden in de verkoopprijs. Hij zegt dat de prijzen voor milieuvriendelijke verpakkingsmateriaal 25 tot 60 procent hoger liggen dan de prijzen van het andere verpakkingsmateriaal.

Falayda Valies, mede-eigenares van Valco's Kitchen, zegt dat de zaak woensdag haar eerste bezending milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal binnen hoopt te krijgen. "Wij zijn allang ready, maar we werden opgehouden." Valies denkt niet dat de aanschaf doorberekend zal worden in de verkoopprijs, omdat ze na een vergelijking heeft gemerkt dat de prijs niet veel verschilt met die van foambakjes. "We moeten nu gewoon zien hoe het zal werken."

Peter Lau Chi Wai, directeur van Fa Tai en Lucky Twins-restaurant, denkt niet dat het verbod per 1 november haalbaar is. "We hebben nog een heel grote voorraad aan styrofoambakjes om af te maken." Hoewel het ministerie per 1 mei een importverbod heeft ingevoerd en ondernemers tot 1 november de ruimte biedt om over te stappen op milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal, heeft Lau Chi Wai graag dat er wat meer tijd wordt gegeven.

Dat hij nog een grote voorraad aan styrofoambakjes heeft, komt door verschillende factoren. "Wanneer de prijs redelijk is, koop je meteen een grote partij in. Er zijn bepaalde dagen dat het goed gaat met de verkoop, maar je hebt ook dagen waarop het minder goed gaat en dan zit je met die bakken." Ook hij erkent dat de aanschaf van milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal van invloed zal zijn op de verkoopprijs.

Lau Chi Wai vindt het ondanks alle bijkomstigheden een goed initiatief en garandeert dat zijn onderneming er alles aan zal doen om hieraan mee te werken. "Als je dit aanpakt, pak dan ook meteen de plastic flessen en lepels aan, want die zijn het grootste probleem", beveelt hij aan. Tsang zegt desgevraagd hierover dat het verbod op gebruik van styrofoam de eerste fase is. Wat het verbod op gebruik van plastic betreft, worden er nog vervolgstappen bepaald.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina