Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Stoelriemen vast

COLUMN: Stoelriemen vast

25/10/2019 14:00 - PS

Philomena Bijlhout

Philomena Bijlhout  

Liefde maakt blind heb ik weleens geroepen over de SLM maar als die liefde je suf maakt dan is dat niet goed. Daarom steun ik de acties van het Actiecomité Bezorgde SLM-burgers ook niet. Zij vinden dat TUI samen met de KLM de markt in Suriname wil controleren. De argumenten die men opsomt over TUI zijn niet juist. En met emotionele argumenten helpt niemand de SLM om alsnog een succesvol bedrijf te worden want zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Feit is dat steeds meer trouwe passagiers weglopen.

Mijn nicht die frequent flyer was van de SLM en een red-elite-pasje had (speciale service) raakte helemaal gefrustreerd over de behandeling die ze juist niet kreeg op Schiphol en Zanderij. "Als wij niet vliegen hebben jullie geen baan", uitte ze haar misnoegen tegen personeel op de luchthaven. Ze stond voor de zoveelste keer niet in het systeem voor haar priority-label. 'Eigen mensen' worden gematst en geregeld door leidinggevenden wat overvracht betreft. "Ik kreeg te horen dat ik overvracht had, terwijl ik zeker wist dat dit niet zo was. Dan kwam er iemand bij de weegschaal even 'toveren' en weg overvracht. Vaker gebeurd. Ik was de slechte service zat, heb de knoop doorgehakt en ben nu Gold Member bij de KLM", appte ze.

Maar er zijn ook passagiers die niets van de KLM moeten hebben omdat hun stoelen te krap zijn, men graag SLM vliegt omdat het eten, hoewel spicy, o zo lekker is en de service aan boord vriendelijk. Toch kiezen zij nu voor TUI. De redenen zijn de comfortabele stoelen, ruime beenruimte en moderne faciliteiten aan boord zoals je eigen tv-scherm. De SLM-kist op de mid-Atlantische route heeft geen tv aan boord. Stoelen in de uiterste positie naar achteren geeft irritatie bij passagiers erachter, want ze komen vast te zitten. De beenruimte in de comfort- of stiltecabine van de SLM, waar je extra voor betaalt, is niet ruimer en men faciliteert tegen de voorwaarden in gewoon passagiers met huilende kinderen.

Wat wel weer bijzonder slecht is aan boord van TUI is het koude eten dat wordt geserveerd. "De groenten lijkt zo uit de diepvries op het bord geplaatst", zei een passagier die deze week met TUI/SLM naar Suriname vloog. Over de toiletten was ze ook niet te spreken en toch kiest zij weer voor TUI vanwege het comfort, de scherpe prijs en de ANVR-voorwaarden (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen) in geval van 'afwijkingen'.

Concurrentie voor de SLM is gezond en goed. Bovendien is er ook een grens aan mijn "onvoorwaardelijke" liefde voor de vervoerder en nationalistische gevoelens. Volgens een deskundige uit de vliegwereld kun je met één vliegtuig ook geen vliegroute onderhouden. Dit veroorzaakt veel annuleringen wegens uitval en bij verplichte beurten van het enige vliegtuig worden oude toestellen ingehuurd. Daarom is de kwaliteit van het SLM-product niet constant. De bedrijfsvoering is ook niet normaal. Te veel personeel voor een paar vliegtuigen.

Maar het grote verschil tussen de drie vervoerders is dat de KLM en ook de SLM focussen op de Surinamers die naar Suriname willen, en daarom voornamelijk losse tickets verkopen. TUI daarentegen focust op de doelgroep vakantiegangers die een pakket kopen. De uitvoerder van de TUI-tours in Suriname zegt dat sinds de start in 2009 het vervoer van toeristen met een pakket duidelijk toeneemt. Vandaar nu de extra investering van TUI om Suriname in Europa meer te promoten.

TUI voert nu wekelijks tien tot twaalf vluchten per week uit naar Curaçao met vakantiegangers die een pakket kopen. Dat is hun business. Scherp in de prijs zijn en kwalitatief goed volgens de ANVR-voorwaarden en uiteraard, als er stoelen overblijven, verkopen ze losse tickets. Maar de groei zit in de pakketaanbiedingen. Een gezonde ontwikkeling in de lijn van het Surinamebeleid om het toerisme te promoten. U en uw portemonnee bepalen wie uw vervoerder wordt. Stoelriemen vast for the take-off.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina