Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • OM Nederland ziet banken nu als verdachten

OM Nederland ziet Surinaamse handelsbanken nu als verdachten

25/10/2019 17:46 - Van onze redactie

OM Nederland ziet Surinaamse handelsbanken nu als verdachten

 

PARAMARIBO - Het Openbaar Ministerie in Nederland heeft de Hakrinbank, Finabank en De Surinaamsche Bank afgelopen maandag laten weten dat zij nu als verdachten worden aangemerkt in het onderzoek naar de in april vorig jaar in Nederland aangehouden geldzending. Zo melden de drie handelsbanken en de Centrale Bank van Suriname (CBvS) vrijdagmiddag in een gezamenlijke verklaring.

"Het advocatenteam dat de Centrale Bank en de handelsbanken bijstaat, ziet dit als een vervolgstap van oneigenlijk druk plaatsen op de banken. Deze druk is gericht op het afstand doen van de gelden aan het Nederlands Openbaar Ministerie. Het advocatenteam zal stevig verweer blijven voeren", luidt de verklaring. De banken vinden het "opmerkelijk" dat het Openbaar Ministerie deze stap doet twee weken voordat het klaagschrift dat ze over deze kwestie bij de Nederlandse rechter indiende in behandeling wordt genomen. De behandeling staat voor 5 november op de rol.

Ruim achttien maanden wordt de geldzending van 19,5 miljoen euro door het Nederlands Openbaar Ministerie in beslag gehouden. Sindsdiens hebben de Centrale Bank en de handelsbanken getracht de zaak in overleg op te lossen. De banken hebben volledig meegewerkt om informatie te verstrekken aan het OM. Het Nederlands vervolgingsapparaat wilde dat de banken de 19,5 miljoen euro aan de Nederlandse staat zouden afstaan in ruil voor een oplossing. De banken hebben dat geweigerd en een klaagschriftprocedure nij de Nederlandse rechter ingesteld.

De geldzending is onder het beheer van de Centrale Bank uitgevoerd op basis van haar wettelijke taken. "Het Nederlands Openbaar Ministerie grijpt zo bezien in tegen handelingen die tot de soevereiniteit van Suriname behoren en wordt de handeling van het Openbaar Ministerie gekwalificeerd als één die ten doel heeft om imagoschade toe te brengen aan het Surinaams belang. Daarnaast zal de Centrale Bank de stabiliteit van het financiële systeem in Suriname blijven waarborgen zoals zij dat steeds gedaan heeft", staat in het communique. Uit andere bron wordt vernomen, dat ook de cambio's die geld hadden in de zending als verdachten worden aangemerkt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina