Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ontevredenheid over aanstaande KKF-verkiezing

Ontevredenheid over aanstaande KKF-verkiezing

25/10/2019 09:31 - Ivan Cairo

Oud-KKF-voorzitter Robert Ameerali heeft een enorm grote invloed in het bestuur.

Oud-KKF-voorzitter Robert Ameerali heeft een enorm grote invloed in het bestuur. Foto: Gov.sr  

PARAMARIBO - Onder leden en potentiële kandidaten voor de aanstaande verkiezingen bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) heerst grote ontevredenheid. Zij beklagen zich erover dat ze geen toegang hebben tot de definitieve kiezerslijsten. Hierdoor worden ze beknot in hun recht om ondersteuners voor hun kandidatuur te zoeken bij ondernemers in hun branche.

Dat stellen huidig KKF-bestuurslid Raymond Hasnoe en de potentiële kandidaten Lai Yeung Kong en Michael Chan. Zij uiten ook hun misnoegen over de enorme invloed van oud-KKF-voorzitter Robert Ameerali in het bestuur, terwijl hij geen enkele officiële functie bekleedt. Hasnoe legt uit dat de wet op de Kamer van Koophandel en Fabrieken expliciet voorschrijft dat de kiezerslijsten fysiek, dus in hardcopy, ter inzage moeten worden gelegd.

In verband met de aanstaande verkiezing koos het bestuur er echter voor de kiezerslijsten slechts digitaal ter inzage te stellen. Wat de kandidaten steekt is dat bij de voorlopige kiezerslijsten er wel toegang was om het complete kiezersbestand te bekijken. In de definitieve kiezerslijsten krijgen belanghebbenden nu uitsluitend toegang tot hun eigen gegevens en die van hun bedrijven. Hierdoor kunnen zij niet nagaan welke ingeschreven leden aan de voorwaarden voldoen om hun stem te mogen uitbrengen.

Bedrijven die willen stemmen moeten tot 1 juni dit jaar contributie hebben betaald. "Dat soort zaken kunnen wij nu niet zien. Wat heeft het bestuur te verbergen? Waarom mogen we geen kopie krijgen van de kiezerslijsten? Waarvoor is men bang?" werpt Hasnoe op. Hij zegt desgevraagd dat het KKF-bestuur zegt dat er beperkte inzage is vanwege privacyregels, terwijl die bij voorgaande verkiezingen nimmer hebben gespeeld.

"Welke ondernemer wil niet dat men weet waar zijn bedrijf staat en in welke branche hij opereert? Je wilt juist dat dat zoveel mogelijk bekend is. Dus dat privacy-argument snap ik niet zo goed", aldus Hasnoe. Hij stelt dat er sprake zal zijn van oneerlijke verkiezingen omdat alleen de KKF-leiding en haar medestanders toegang hebben tot alle informatie. Tijdens Kamervergaderingen zijn deze zaken aan de kaak gesteld. De gevraagde correctie is tot nu toe uitgebleven. "We zullen genoodzaakt zijn gehandicapte kandidatenlijsten in te dienen", zegt Chan. De kans is dan groot dat deze lijsten worden afgewezen.

 

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina