Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Tropenbos wijst op belang groene omgeving

Tropenbos wijst op belang groene leefomgeving

25/10/2019 04:09 - Wilfred Leeuwin

Een groene leefomgeving en stedelijk groen zijn belangrijk, zegt Tropenbos Suriname.

Een groene leefomgeving en stedelijk groen zijn belangrijk, zegt Tropenbos Suriname. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Extreme weersomstandigheden en rapporten over rampen maken duidelijk dat klimaatverandering drastisch toeneemt. Tegelijkertijd is er een voortdurende toename van de concentratie van kooldioxide en andere zaken die schadelijk zijn voor het klimaat. Wetenschappers maken duidelijk dat er een steeds dringender behoefte is nu te handelen om onze planeet Aarde in een bewoonbare toestand te stabiliseren.

Met de herdenking en activiteiten op Climate Action Day, elk jaar in de derde week van november, wijst Tropenbos Suriname op het serieuze belang van een groene leefomgeving en stedelijk groen. Deze dag is in 2012 in het leven geroepen door voornamelijk jonge milieuactivisten om veel meer en effectief acties te ondernemen om klimaatverandering tegen te gaan, in plaats van er alleen maar over te blijven praten.

Ook in Suriname wordt veel gezegd over de gevolgen van klimaatverandering, maar er worden weinig effectieve acties ondernomen, vindt Lisa Best, een jonge onderzoeker bij de organisatie Tropenbos Suriname. "Hoewel we als land met zoveel bos relatief weinig bijdragen aan de oorzaken van klimaatverandering hebben we een enorme potentie om bij te dragen aan het tegengaan van klimaatverandering. Juist daarom zouden we meer moeten bijdragen."

In het project 'Naar een groener en leefbaarder Paramaribo', een twinningproject dat wordt uitgevoerd met de universiteit van Twente in Nederland, wordt gekeken naar manieren om de hoofdstad zo groen mogelijk in te richten, juist om de vele positieve effecten van groen in een bewoonde stad te benadrukken. "Het kunnen bosfragmenten, losstaande bomen, planten langs de weg of het aanleggen van parken en pleinen zijn", legt de onderzoeker uit.

Met behulp van meetinstrumentarium worden de voordelen van stedelijk groen bepaald. Ook wordt advies uitgebracht aan de overheid over de ruimtelijke ontwikkeling van Paramaribo. Uit de temperatuur en uit mobiele metingen is gebleken dat stedelijk groen een toenemend verkoelend effect heeft. "Deze data zijn belangrijk voor het plannen van nieuwe wijken om voldoende stil te staan bij het zoveel mogelijk accommoderen van groen", zegt Best.

"Wat we nu zien gebeuren is dat overal betonnen werkstukken worden gebouwd die bijdragen aan het opwarmen van de stad. In een tropisch klimaat als dat van Paramaribo is het ook meteen voelbaar", vervolgt zij. In het project zullen Twentse en Surinaamse studenten nog veel meer data in kaart brengen. Het gaat niet alleen om klimaat maar ook om demografie, cultuur leefstijl en andere aspecten die voor Suriname belangrijk zijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina