Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Ik heb jaren gehosseld’

‘Ik heb jaren gehosseld’

26/10/2019 10:20 - Merredith Bruce

Oud-minister van Economische Zaken, Imro Fong Poen.

Oud-minister van Economische Zaken, Imro Fong Poen. Foto: Facebookpagina Imro Fong Poen  

PARAMARIBO - "Wanneer ons onrecht is aangedaan, terwijl we in een rechtsstaat leven, moet dat onrecht rechtgetrokken worden en dat is wat donderdag is gebeurd”, zegt Imro Fong Poen, één van de personen die gediend heeft als minister in de periode van de staatsgreep. Het parlement heeft het donderdag met algemene 29 stemmen mogelijk gemaakt, dat ongeveer vijftig ministers uit die periode (1980-1987) pensioen kunnen krijgen. Dat gebeurde door een kleine aanpassing van de wet ‘Financiële voorzieningen voor ministers en onderministers’.

Fong Poen was van begin 1981 tot midden 1986 minister van Economische Zaken, het ministerie dat gaandeweg de naam 'Transport, Handel en Industrie' kreeg. De oud-minister noemde de wet, voordat die aangepast werd, "onrechtmatig" en "discriminatoir". Door een eerdere wijziging van de wet in 1994 maakten ministers en onderministers die in de periode van de militaire staatsgreep hebben gediend, geen aanspraak op pensioen en onderstand.

Fong Poen: "Minister blijft minister, of het nou tijdens de revo-periode was of in een zakenkabinet." Hij is er ingenomen mee dat hij alsnog zijn pensioen kan krijgen. "Ik zit al twintig jaar te hosselen. Gelukkig heb ik de kennis van boven gekregen, waardoor ik mezelf kon behelpen."

Radjkoemar Randjietsingh die in genoemde periode ook minister was (van LVV), is minder enthousiast. Wat hem dwarszit, is het moment waarop het parlement heeft gemeend om de wet aan te passen. "Juridisch zit de regering goed", zegt hij over de wetsaanpassing. "Maar het land zit in een crisis en ik vraag me af of men dat wel beseft. Elke cent zou nu geïnvesteerd moeten worden in het vergroten van de verdiencapaciteit."

Het kan er bij hem niet in dat de regering, "hoe goed zij het ook bedoelt", er nu voor kiest om de staatskas "nog meer te belasten". Ondanks zijn kritiek zal Randjietsingh zijn pensioen echter normaal accepteren. "Ik zit er niet op te wachten, maar als er een wet is, waarom zou ik het niet moeten aannemen?" De fractie van de VHP, de partij waarvan Randjietsing lid is, is tijdens de stemming donderdag weggelopen uit de zaal. Ook de NPS-fractie was afwezig.

De behandeling van de ontwerpwet ging gepaard met politieke debatten over de revo-periode. Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken heeft uitgelegd dat de pensioenen aan genoemde groep de Staat jaarlijks nog geen SRD 2,4 miljoen zullen kosten. "Ik denk niet dat we ons moeten blindstaren op het bedrag. Het gaat in essentie erom dat we moeten corrigeren wat fout gedaan is tegen onze Srananmans", zei de bewindsman.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina