Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Veel buitenlanders op Nationale Kunstbeurs 2019

Veel buitenlanders op Nationale Kunstbeurs 2019

26/10/2019 18:52 - Tascha Aveloo

Met het beschilderen van een doek door de aanwezigen werd de NK 2019 op kunstzinnige wijze geopend.

Met het beschilderen van een doek door de aanwezigen werd de NK 2019 op kunstzinnige wijze geopend. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Geheel anders dan gebruikelijk is de Nationale Kunstbeurs (NK) geopend op de stoep van Hotel Krasnapolsky onder een tent. Er waren speeches van voorzitter Dominique Martin en vicevoorzitter Maria Garcia van de Franse kunstorganisatie Mitaraka, die met in totaal acht kunstenaars uit verschillende landen deelnam aan de NK 2019.

"We zijn heel blij met de deelname van de artiesten uit het buitenland. We hebben vernomen dat Cayenne ook een NK wil organiseren. Ze weten alleen nog niet hoe en volgens welk format, maar wij zullen ze daarbij helpen", gaf Michel Brahim aan in zijn openingsspeech. De voorzitter van de organiserende stichting deed daarbij direct de belofte dat als het zover is, zij om de twee jaar een Surinaamse delegatie zullen sturen om deel te zijn van de Cayenne NK.

Maria Garcia: "Ik ben blij dat we hier mogen zijn om het beste wat u heeft te ontvangen. U heeft een belangrijke rol te vervullen in de maatschappij. Blijf diep in uzelf graven om te creëren." Naast speeches van leiders van de Franse kunstorganisaties, werd het geheel opgeluisterd met performance art van Daniel Lemmer, taazaspel, een Bollywooddans door de danseressen van dansschool Satrangi van Sadhana Mohan en een dansoptreden van enkele studenten van Jules Brewster die zangeres Geniva Dongor begeleidden bij haar prachtige optreden.

Met het beschilderen van een doek door de aanwezigen werd de NK 2019 op kunstzinnige wijze geopend. De NK is ditmaal niet in de ballroom op de derde verdieping maar in enkele zalen op de eerste verdieping, die te bereiken zijn via de brede trap. Veel Frans was te horen vanwege de Franse kunstenaars, maar ook Spaans omdat er ook enkele Cubaanse artiesten meedoen. Onder het genot van wat snacks en cocktails schoven bezoekers rustig langs de vele panelen met kleurige kunstwerken.

Wie het allemaal een beetje bijhoudt, had al heel gauw door dat er veel nieuwelingen bij staan. Alleen al de afdeling waar de jonge opkomende kunstenaars verbonden aan G-Art Blok van kunstenaar George Struikelblok staan, levert inzicht in de ontwikkeling van nieuwe kunstenaars die veelbelovend zijn. Heel mooi was het om daartussen een oude rot in het vak te ontmoeten die zichzelf terecht een schouderklop mag geven. Luciel Becker is met zijn Wild Coast Art, al vijftig jaar bezig als kunstenaar en is op tachtigjarige leeftijd een van de weinige 'Computer-Art' kunstenaars in Suriname.

Maar dat is toch geen kunst zou men kunnen zeggen, maar Luciel Becker ziet de computer als een instrument zoals een penseel, pen en potlood instrumenten zijn. "Ik ben begonnen met gewoon tekenen, verven, houtskool tekenen en dat doe ik nu nog. Maar ruim dertig jaar geleden kwam hier een boot aan wal met honderden computers. DOS 1 was het programma dat ze toen gebruikten", lacht hij terugdenkend.

"Ik raakte onder de indruk en dacht hier kan ik wat mee doen en zo begon ik te experimenteren." Veel zelfonderzoek, in een tijd waarin het internet nog niet bestond leidde tot wat hij noemt 'een in Suriname ontwikkelde kunstvorm'. Zijn collectie zwart -witte vormen met vreemde tekens, sommige met een lichte aura eromheen, lijkt wel een 'eeuwenoud hiërogliefenachtig' of zelfs alien-achtig beeld.

"Ik teken eerst, maak dan een foto of film ervan en ga daarna aan de slag om het te bewerken. Ik zeg daarom dat ik werken maak zoals niemand anders. Ik noem dit 'Drawings of ancient days', niet alleen van hier, maar van ver weg, eeuwen geleden." En daar lijkt het inderdaad op. Indrukwekkend dat de kunstenaar op deze hoge leeftijd toch nog een nieuwe collectie maakt die geheel anders is dan zijn oudere werk. Dat is echt de ziel van een kunstenaar; eeuwig vernieuwend creërend.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina