Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Wan tu tranga yesi man de ini a mijn’

‘Wan tu tranga yesi man de ini a mijn’

27/10/2019 00:00 - Cheflin Paulus

Alles draait om het goud.

Alles draait om het goud. Foto: Foreign-trade.com  

PARAMARIBO - Districtscommissaris Frank Finisie tast nog in het duister over de recente aanvallen door kwaadwilligen in het concessiegebied van goudmaatschappij Iamgold. Hij zegt tegen de krant dat de situatie rustig is. Hij snapt niet waarom enkele mensen, vermoedelijk goudzoekers, gewapende patrouilles met stenen hebben bekogeld.

Melvin Landveld van belangenorganisatie Makamboa kan zich ook niet voorstellen dat er mensen in het gebied zijn die overgaan tot zulke handelingen, zegt hij desgevraagd. Er lopen volgens hem gesprekken tussen de autoriteiten, Makamboa en de goudmaatschappij. Makamboa, die de belangen behartigt van de gouddelvers van Nieuw-Koffiekamp, onderhandelt volgens Landveld zondag weer met de goudmaatschappij.

Wie de aanvallen pleegt op patrouillerende politie en militairen weet hij niet. Dat deze mensen zich niet willen aansluiten bij de organisatie verwondert hem. "Ik weet niet of er een groep is die zich niet wil aansluiten. Er zullen zeker mensen zijn die zich niet aan de regels willen houden, wij weten niet wie ze zijn. Wan tu tranga yesi man de ini a mijn. De heren van Makamboa staan te popelen om te werken. Dat kan ik u zeggen."

De woordvoerder zegt dat de organisatie bezig is met het bedrijf en op dit moment juist alle rust wil in het gebied. "Mek' den tra man hor' den srefi rustig even. We proberen zaken juist met Iamgold te regelen zodat alles goed loopt. Wij hebben Iamgold ook om steun gevraagd. We hebben tot die jongens gesproken. Ze bellen mij dagelijks om te vragen wanneer zij mogen werken. Zodra iets misgaat word de lijn getrokken met Makamboa en dat is lastig. Wij proberen juist oplossingen te bewerkstelligen", zegt Landveld.

Finisie geeft aan dat het nodig is om weer met de goudzoekers te praten als de situatie zo blijft. "Wij hebben gesprekken gehad met organisaties en mensen van het gebied en ze hebben mij garantie gegeven dat het rustig zou zijn. Ik weet ook niet wat ze willen. Ik weet niet wat het probleem is. Ik tast nu even in het duister. Wij hopen niet dat het weer gebeurt", reageert de dc kort.

Hij zegt nog op rapportage van de politie te wachten over het recente geval. Politiewoordvoerder Humprey Naarden zegt dat kwaadwilligen zeer gevaarlijk bezig zijn. "Ze hebben mensen die op de uitkijk staan in de mijnen. De checkers staan op een hoogte waardoor zij een breed overzicht hebben en melden de anderen die aanvallen. Ze behoren tot dezelfde groep. Het is een levensgevaarlijke situatie."

Een arts van de goudmaatschappij moest eraan te pas komen om een militair, die geraakt werd door een steen, te behandelen, vertelt de politietopper. De man moest enkele hechtingen krijgen en heeft volgens Naarden zwaar lichamelijk letsel opgelopen. "Men moet zich ervan bewust zijn dat mensen dood kunnen gaan. De ambtenaren doen hun werk. Ze zijn niet daar voor de lol. Instanties hebben ze naar daar gestuurd."

De man die de steen heeft gegooid, wordt verdacht van zware mishandeling en poging tot doodslag. Er wacht hem een zware straf, zegt Naarden. Hij ziet de aanvallen niet als een wraakactie. Hij denkt dat de mensen de surveillerende eenheden willen bekogelen zodat ze uiteindelijk wegblijven. "Ik zie dit absoluut niet als een wraakactie. Ik weiger dat te geloven. De mensen die de aanvallen uitvoeren moeten rekening houden met de gevolgen. Ze gaan voor enige tijd achter de tralies, dat mogen ze weten."

"Er zijn mensen die regels aan hun laars lappen, maar het is een opdracht en wij zullen die uitvoeren. We gaan niet weg", belooft hij. Een dag vóór de bekogeling zijn enkele mannen aangehouden wegens illegale mijnactiviteiten. Het gaat om Jury T. (23 ), Syay R. (47), Orlando L. (45) en Jurgen J. (24).

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina