Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Bankenkwestie politiek aanpakken'

'Bankenkwestie met Nederland politiek aanpakken'

28/10/2019 10:01 - Ivan Cairo

'Bankenkwestie met Nederland politiek aanpakken'

Carl Breeveld (l), Steven Debipersad (m) en André Misiekaba (r). Foto: dWT  

PARAMARIBO - Sommige politici en financieel deskundigen zijn van mening dat Suriname de aanhouding van de geldzending door Nederland langs diplomatieke en politieke weg moet trachten op te lossen. Zowel assembleelid Carl Breeveld (DOE) als NDP-ondervoorzitter André Misiekaba heeft het gevoel dat er meer aan de hand is dan slechts juridische of strafrechtelijke zaken.

Econoom Steven Debipersad van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) zegt dat hij over meer achtergrondinformatie zou moeten beschikken om te kunnen beoordelen of er ook andere zaken spelen. Echter, voor hem en Breeveld staat vast dat Suriname deze kwestie nu ook op diplomatiek en/of politiek niveau met Nederland moet zien op te lossen.

Die beslissing ligt bij president Desi Bouterse, stelt Misiekaba tegenover de Ware Tijd. Breeveld: "Ik snap eerlijk gezegd deze reactie van het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland niet. Juist omdat lange tijd datzelfde OM aangaf dat de banken niet verdacht waren. Is hier sprake van voortschrijdend inzicht of moet Suriname bewust in een kwaad daglicht geplaatst worden?"

Misiekaba vermoedt dat "een gecoördineerd politiek scenario om Suriname internationaal vast te zetten" ten grondslag ligt aan de actie van het Nederlandse OM. "De internationale gemeenschap, met name onze niet-traditionele bevriende naties, zien natuurlijk wat er gaande is. Als het nodig is, kan Suriname terugvallen op vrienden. Overigens heeft Suriname een sterk juridisch team dat deze nieuwste ontwikkeling aan de kaak gaat stellen. Daarnaast heeft Amerika getoond ons te willen ondersteunen, wat enorm toegejuicht wordt", aldus de NDP-ondervoorzitter.

Dat De Surinaamsche Bank, Hakrinbank en Finabank als verdachten in de geldzendingszaak worden aangemerkt door het OM in Nederland, kan volgens ingewijden verregaande implicaties hebben voor de financiële sector. De kans is groot dat nog meer correspondentbanken dan nu al het geval is hun handen vanwege hogere risico's van Suriname zullen aftrekken. Financiële transacties met het buitenland kunnen ook voor burgers moeilijker of zelfs onmogelijk worden, als er niet snel een oplossing komt.

Behalve de drie banken zijn de cambio's Unitel Exchange, Excess Cambio, Surora Exchange, HJ de Vries Exchange en Trade Exchange verdachten in deze zaak. De banken hadden een groot deel van de 19,5 miljoen euro die vorig jaar april in Nederland is aangehouden bij deze geldwisselkantoren gekocht.

Volgens Breeveld is het de hoogste tijd dat Paramaribo met Den Haag om de tafel gaat. "Ik denk dat politiek of diplomatiek de handigste manier zal zijn om rust en herstel te bewerkstelligen. No prei bigifasi, ma go taki! Suriname komt anders in nog moeilijkere situaties dan waar we nu voor staan en wij allen zullen hieronder lijden met name het bedrijfsleven, de overheid, maar ook gewone burgers die bijvoorbeeld studiegelden voor hun kinderen overmaken naar Europa."

Debipersad antwoordt met een volmondig "ja" op de vraag of de twee landen deze kwestie op regeringsniveau zouden moeten afhandelen. Het besluit om te gaan praten, ligt bij de president meent Misiekaba. "Er waren aftastende bewegingen wederzijds. Dit deel ligt gevoelig en het is des presidents om richting hieraan te geven. Unu p'sa moro tof watra. We hebben het vertrouwen dat we ook hieruit zullen geraken", zegt Misiekaba.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina