Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Buurlanden in gesprek over uitroeien malaria

Buurlanden in gesprek over uitroeien malaria

30/10/2019 07:31 - Aidy Pinas-Agodeba

Buurlanden in gesprek over uitroeien malaria

Cleopatra Jessurun benadrukt dat geen enkel land op eigen kracht malaria kan uitroeien. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Vertegenwoordigers uit de gezondheidssector van Suriname, Guyana, Frans-Guyana en Brazilië zijn dinsdag in een driedaagse workshop gestart met overleg over hoe het verder moet met de virusziekte malaria. Het ministerie van Volksgezondheid heeft dit met ondersteuning van partners mogelijk gemaakt.

Directeur Cleopatra Jessurun zei bij de opening dat de workshop belangrijk is, omdat Suriname als klein land heeft kunnen bewijzen dat malaria kan worden uitgeroeid. Jaren geleden werden nog duizenden gevallen per jaar geregistreerd, terwijl dat er nu gemiddeld 45 zijn. De directeur noemt dit een prestatie. Vol lof vertelde ze dat Suriname al drie keer anti-malariakampioen van de Amerika's is geworden. "Dit hebben we te danken aan het ministerie en zijn partners zoals de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie en het Global Fund."

Het vraagstuk waarmee Suriname nu zit bij het uitroeien van malaria zijn de importgevallen. De grenzen zijn nogal open, waardoor de ziekte wordt binnengebracht door onder anderen gouddelvers. Suriname heeft als doelstelling om in 2020 malaria volledig te hebben uitgeroeid, maar dat wordt naar het schijnt niet gehaald. Het departement vindt het daarom noodzakelijk om samen met partners uit Guyana, Frans-Guyana en Brazilië na te gaan wat de volgende stap moet zijn.

Jessurun benadrukte dat geen enkel land of organisatie op eigen kracht het doel van uitroeiing kan bereiken, maar dat moet worden samengewerkt. In de buurlanden worden jaarlijks nog duizenden gevallen geregistreerd. "Zolang we deze gesprekken niet hebben met onze buurlanden, zal het virus blijven binnenkomen. Samenwerking is daarom belangrijk." De deelnemers aan de workshop wisselen kennis uit door onder meer presentaties en discussies. Niet alle landen hebben dezelfde aanpak en daarom kunnen ze van elkaar leren.

De behandeling en vroege diagnose hebben Suriname op de plaats gebracht waar het nu is. Er wordt goed werk verricht door de betrokkenen, onder wie de gezondheidswerkers van de Medische Zending in het binnenland en de personen die speciaal getraind zijn om diagnoses te stellen. Het is de bedoeling dat er uit de workshop een rapport komt met doelen die de landen willen bereiken en waarnaar ze zullen streven om uiteindelijk de volledige uitbanning van malaria te bereiken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen