Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • CBvS draait 'chequemaatregel' DSB terug

Centrale Bank draait 'chequemaatregel' DSB terug

30/10/2019 22:19 - Van onze redactie

Centrale Bank draait 'chequemaatregel' DSB terug

De Surinaamsche Bank is woensdag teruggefloten door de Centrale Bank van Suriname. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - De Centrale Bank van Suriname heeft woensdag laat De Surinaamsche Bank (DSB) de opdracht gegeven een maatregel, waarbij DSB-cheques slechts bij deze bank konden worden aangeboden, terug te draaien. "Uit risico overwegingen heeft De Surinaamsche Bank besloten om per heden alleen te accepteren dat DSB-cheques aangeboden worden bij DSB-kantoren. DSB-cheques kunnen dus per heden niet meer aangeboden worden bij andere banken", schreef deze bank aan haar cliënten.

Binnen de zakenwereld, waar het gebruik is dat cheques van verschillende banken over en weer worden aangeboden en geaccepteerd, gingen woensdag dan ook schokgolven. DSB deed een beroep op haar cliënten om cheques van DSB uitsluitend bij één van de eigen kantoren aan te bieden, "zodat wij risico's voor u als klant kunnen voorkomen".

Wie twijfelde aan deze mededeling, werd bij de FinaBank geconfronteerd met de mededeling dat ingaande 1 november "door gewijzigd beleid van De Surinaamsche Bank" niet langer cheques van deze bank zullen worden geaccepteerd, met uitzondering van kassiercheques. Centrale Bank-governor Robert van Trikt, die in het buitenland vertoeft, liet de Ware Tijd woensdagavond laat in een zeer korte reactie weten dat ondertussen de moederbank DSB heeft aangezegd de maatregel terug te draaien.

Een exponent uit de financiële wereld vermoedt dat er iets mis is in het interbancaire verkeer. "Wanneer cheques worden aangeboden wordt dat over en weer gecleared", legt de deskundige uit. Echter, het komt weleens voor dat ongedekte cheques worden aangeboden. Het geld is in dat geval moeilijk terug te vorderen. Het is namelijk al op de rekening van de persoon die ze heeft aangeboden, terwijl het niet kan worden afgeschreven van de rekening van de andere partij.

De exponent vermoedt dat er te veel ongedekte cheques door het systeem zijn geslopen. "Maar dat wil dan zeggen dat er iets mis is met het Suriname National Electronics Payment System", oppert de bron. Dit systeem bekend als Sneps, dat het interbancaire verkeer regelt, zou moeten voorkomen dat deze situaties zich voordoen.

De Ware Tijd kon woensdag niemand van De Surinaamsche Bank spreken, terwijl ook toppers van de Surinaamse Bankiersvereniging onbereikbaar waren. Voorzitter Eblein Frangie is uitlandig.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina