Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Aantal nierpatiënten groeit’

‘Aantal nierpatiënten groeit’

01/11/2019 08:57 - Aidy Pinas-Agodeba

‘Aantal nierpatiënten groeit’

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De Nierstichting Suriname kijkt positief naar de ontwikkelingen die in de voorbije periode hebben plaatsgevonden, waaronder de mogelijkheid tot niertransplantatie. Enkele weken geleden is voor het eerst in Suriname zo een ingreep uitgevoerd.

Reno Tjong A Hung, ondervoorzitter van de stichting, zegt dat zijn organisatie er "heel positief" tegen aankijkt. "Maar wij willen zo min mogelijk nierpatiënten hebben. Het grootste zorgpunt is dat het aantal groeit." Hij maakt zich ernstig zorgen daarover en niet zonder reden. Het aantal personen met nierfalen in Suriname is in de voorbije jaren flink toegenomen, net zoals het aantal dialysepatiënten. Het zijn er nu meer dan zevenhonderd.

De Nierstichting Suriname ondersteunt mensen met nierfalen zoveel mogelijk. De focus ligt vooral bij het veraangenamen van het leven van betrokkenen. "Zo helpen we personen die slecht ter been zijn bijvoorbeeld met transport. We staan open voor iedereen. Onze middelen zijn beperkt, maar als we een bijdrage kunnen leveren doen we dat."

Verder participeert de stichting in activiteiten zoals gezondheidsbeurzen, waarbij informatie wordt verstrekt. Tjong A Hung benadrukt het belang van voorlichting. Hij vindt het prettig dat steeds meer organisaties of instellingen aandacht besteden aan het thema nierfalen. De gemeenschap moet vooral worden bewustgemaakt van een gezonde leefstijl als een preventieve maatregel om niet overdraagbare ziekten te voorkomen. De Nierstichting Suriname wil de spreekbuis zijn voor haar doelgroep en werkt - om dit doel te bereiken - aan meer bekendheid naar de patiënten toe.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina