Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Cheques niet meer van deze tijd’

‘Cheques niet meer van deze tijd’

01/11/2019 06:41 - Van onze redactie

Hoofdkantoor de Surinaamse Bank

Hoofdkantoor de Surinaamse Bank Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De Centrale Bank van Suriname heeft de maatregel van DSB Bank om per donderdag slechts haar eigen cheques te accepteren teruggedraaid, maar de bank is vast van plan om op termijn cheques tot het verleden te laten behoren. “Cheques zijn niet meer van deze tijd en ze zijn fraudegevoelig”, zegt bankdirecteur Steven Coutino.

Woensdag ontstond onrust toen deze bankinstelling plotseling bekend maakte dat haar cheques slechts bij de eigen kantoren konden worden ingediend. Vooral zakenlui die gewend zijn cheques van verschillende banken over en weer aan te bieden, roken onraad. Coutino erkent achteraf dat het misschien niet zo een goed idee was om onaangekondigd de maatregel te nemen. Echter, zijn instelling neemt het initiatief om geleidelijk aan af te rekenen met cheques. Er is binnen de bankensector over gesproken en een aantal banken is het volgens Coutino mee eens om dit uit te faseren.

De krant citeerde al een exponent uit de financiële wereld die aangaf dat bij het over en weer accepteren van cheques, dezegeclearedworden. Er is weliswaar een periode van drie dagen om na te gaan of de cheque gedekt is, maar er 'sluipt' weleens een ongedekte cheque door het systeem. De krant verneemt dat dit recent weer het geval was en het ging om een fors bedrag. Dit was naar verluidt de druppel die de emmer voor DSB deed overlopen. Zonder op het specifieke geval in te gaan, onderkent Coutino het probleem. "Je hebt inderdaad malafide mensen", klink het. Daarnaast gebeurt het nalopen en verwerken van de cheques handmatig, wat erg inefficiënt is.

Coutino geeft aan dat zijn bank digitale platformen heeft die de klant sneller en veiliger van dienst kunnen zijn. In zijn algemeenheid vindt hij dat het er moderner aan toe moet gaan, waardoor bij banken veel minder mensendrukte moet zijn. De bank gaat in de komende periode het publiek opzoeken met informatiecampagnes en ondersteuning verlenen door hen wegwijs te maken in het gebruik van digitale mogelijkheden die er nu al zijn. Immers de mogelijkheden zijn er, maar er wordt er te weinig gebruik van gemaakt. "Wij nemen hierin het voortouw", aldus de bankdirecteur. Hij geeft aan dat in veel landen cheques niet meer in gebruik zijn en hij wil dat ze ook hier spoedig tot geschiedenis verworden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina