Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Onveilige situatie Iamgold

COMMENTAAR: Onveilige situatie Iamgold

01/11/2019 12:00

COMMENTAAR: Onveilige situatie Iamgold

 

HET IN AUGUSTUS voorgenomen maar uitgestelde bezoek van een topdelegatie van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens, gaat voorlopig niet door. Het hof zou in augustus hoorzittingen organiseren met belangenorganisaties over de uitvoering van de Kaliña-, Lokono-, Saamaka- en Moiwana-vonnissen. Dat bezoek werd geschrapt, omdat de staat geen risico wilde nemen dat de gasten in een onveilige situatie zouden terechtkomen.

Het uitstel kwam tot stand nadat enkele weken eerder de situatie bij Rosebel Gold Mines van Iamgold volledig uit de hand was gelopen. Rellen volgden op de gewelddadige dood van 25-jarige Furgill Aloeboetoe, waarvoor tot op de dag van vandaag niemand voor verantwoordelijk is gesteld. Maar dat zijn dood voorkomen had kunnen worden, staat inmiddels wel vast. Hij kwam op 28 juli door kogels aan zijn einde nadat illegale porknokkers het aan de stok kregen in het gebied waar Iamgold legaal actief is.

Het is opmerkelijk, om niet te spreken van ironisch, dat een vooraanstaande internationale organisatie die op zegt te komen voor het beschermen van mensenrechten, niet naar Suriname af durft te reizen, omdat daar (plat gezegd) de mensenrechten met voeten worden getreden en men bang is voor de eigen veiligheid. Aan de andere kant: de zorgen over de veiligheid zijn terecht. In de concessiegebieden van Iamgold is het inmiddels wildwest en voor de arbeiders allesbehalve prettig werken.

Een groot deel van de bewoners uit de omringende dorpen van de concessiegebieden houdt zich keurig aan de afspraken die met Iamgold zijn gemaakt. Maar er is ook een groep die zich daar niets van aantrekt en op alle mogelijke fronten illegaal bezig is. De veiligheidsmedewerkers hebben inmiddels, na de dood van Aloeboetoe, een verbod gekregen om hard op te treden tegen die groep. Ze hebben slechts een fluitje om porknokkers tot de orde te roepen. Die trekken zich naar niets van aan. De leiding van het bedrijf hult zich al weken in stilzijgen, terwijl medewerkers van Iamgold dagelijks worden blootgesteld aan bedreigingen en intimidatie. Ook zouden vrijwel dagelijks berovingen plaatsvinden waar personeelsleden over moeten zwijgen.

President Desi Bouterse zet zich, in tegenstelling tot bij andere prangende zaken, intensief in om een steentje bij te dragen om in het gebied de rust te doen wederkeren. Sterker nog, de Ware Tijd verneemt dat hij momenteel persoonlijk daar is. Of dat enig resultaat oplevert, valt te betwijfelen. Wat er achter die bemoeienis zit, laat zich echter raden: tegenvallende inkomsten van Iamgold leveren ook tegenvallende inkomsten voor de staatskas op. Inkomsten die de regering de komende maanden hard nodig heeft om de lopende kosten en waarschijnlijk ook deels de verkiezingscampagne van de grootste regeringspartij te kunnen betalen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina