Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • LBO Atjoni maakt transformatie

LBO Atjoni maakt transformatie naar praktijkcentrum

01/11/2019 19:32 - Merredith Bruce

Als echte vakvrouwen spitten onderwijsminister Lilian Ferrier (links) en portfoliomanager Denny Idamay van de CDB de grond als symbool voor het satrtsein van de bouw van het LBO-practijkencentrum Atjoni.

Als echte vakvrouwen spitten onderwijsminister Lilian Ferrier (links) en portfoliomanager Denny Idamay van de CDB de grond als symbool voor het satrtsein van de bouw van het LBO-practijkencentrum Atjoni. Foto: Irvin Ngariman  

SIPALIWINI - Het LBO Atjoni moet volgend jaar tot een praktijkcentrum getransformeerd zijn. Donderdag was de onthulling van het naambord en de eerste steenlegging. Behalve voor de leerlingen zal het centrum ook de mogelijkheid bieden aan andere groepen om zich te scholen. Met deze transformatie moet het tekort aan praktijklokalen worden opgeheven. Door dit tekort kunnen leerlingen niet verder studeren dan tot het LBO A-niveau wat maakte dat sommigen naar de stad gaan voor verdere studie of in de meeste gevallen afhaken en teruggaan naar hun dorp.

Districtscommissaris Humphrey Jeroe van het resort Boven-Suriname is er daarom zeker van dat met de bouw van het centrum en de extra lokalen een stukje tevredenheid zal zijn bij de ouders in het gebied. "De kinderen zullen hiermee in staat zijn om in hun vertrouwde omgeving verder te studeren."Jeroe, die zelf ruim dertig jaar heeft gediend in het onderwijs, toonde zich in zijn toespraak gisteren zeer dankbaar met de stap die het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft genomen. "Deze eerste stap is een signaal dat wij een gouden toekomst tegemoet gaan met het onderwijs.

Dit centrum is de basis voor een glorieus tijdperk voor Boven-Suriname." Isabella Aside, waarnemend schoolhoofd van het VOJ-Atjoni, waar de LBO-lokalen zijn, zegt dat de bouw van extra lokalen veel voordelen zal hebben. "Dat betekent meer studierichtingen, meer keuzes en meer werkgelegenheid in dit district." Aside zegt dat er nu maar twee studierichtingen zijn: Werktuigbouwkunde en Elektro. Er is behoefte aan onder andere de studierichtingen horeca, administratie, handel en muziek. Enkele leerlingen die deel uitmaken van het schoolkoor hebben de aanwezigen gisteren getrakteerd op hun voortreffelijke zangkunsten.

Volgens Onderwijsminister Lilian Ferrier moet dit project aantonen op welke manier de regering investeert. "Als we investeren in jonge mensen en daarbij geld moeten lenen, doen we dat ja, want die jonge mensen zijn het honderd procent waard." Ze stelt dat de spin-off die het praktijkcentrum zal hebben in het district enorm is. De bouw van het praktijkcentrum wordt bekostigd uit een fonds van het Caribbean Development Bank (CDB) voor ruim 15 miljoen US dollar.

Portfoliomanager Denny Idamay van de CDB zei dat dit het eerste project is dat wordt uitgevoerd in Suriname, sinds het land in 2013 lid werd van de bank. Atjoni is ook het eerste gebied waar een praktijkcentrum wordt opgezet, van de landelijk acht die er moeten komen. Apoera wordt de tweede in de reeks. Idamay noemt het project heel special vanwege de noodzaak en de grote vraag aan kader in het technisch- en beroepsonderwijs in de regio.

 

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen