Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nog drempels voor gezinsplanning

Nog drempels voor gezinsplanning

01/11/2019 04:25 - Aidy Pinas-Agodeba

Nog drempels voor gezinsplanning

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Veel ongeplande zwangerschappen kunnen in verband worden gebracht met het ontbreken van diensten gericht op gezinsplanning, concludeert de Wereldgezondheidsorganisatie in een recent rapport. Soenita Nannan Panday-Gopising, medisch directeur van het ‘s Lands Hospitaal, kan zich hierin terugvinden.

Ze stelt dat er in Suriname nog drempels zijn voor gezinsplanning. Als voorbeeld noemt ze de anticonceptiepil die alleen op recept van de huisarts te verkrijgen is. "Van het condoomgebruik weten we dat het niet is wat het zijn moet. Het hangt in veel gevallen nog steeds af van de man. De prikpil dan moet je elke drie maanden voor naar de poli." Ze concludeert dat ook het verzekeringsstelsel belemmerend werkt en onderstreept dat er diensten zijn, zoals Stichting Lobi, die goed werk doen, maar niet voor iedereen bereikbaar zijn.

Scholing zou een rol kunnen spelen. Er is veel informatie op dit gebied. Die wordt al op de lagere school verspreid tijdens onder meer het vak natuuronderwijs, waarbij er ook aandacht wordt besteed aan anticonceptie. "Maar de vraag is of de kinderen dat verband op latere leeftijd kunnen leggen. Ze krijgen de informatie en op gegeven moment zullen ze zelf de keus moeten maken of ze die zullen gebruiken om zichzelf te beschermen.

We zien dat ondanks de informatie middelbare scholieren zwanger raken. Misschien denken wij dat er voldoende scholing of informatie is, maar dat is niet het geval. Misschien is de informatie ook niet op een manier beschikbaar waarbij mensen zichzelf erbij kunnen betrekken", vindt Nannan Panday-Gopising. De medisch directeur stelt dat het probleem ligt bij de mensen die geen vaste relatie hebben of die nog niet aan kinderen denken. Het is daarom belangrijk om voorlichting te blijven gegeven, maar er moet ook worden nagegaan hoe de doelgroep op een effectieve manier te bereiken.

Volgens Nannan Panday-Gopising leveren de één-op-ééngesprekken meer op dan informatie via massamedia, omdat bij dit laatste niet duidelijk is wie wordt bereikt. "Bij koppels die plannen hebben kan men denken aan de preconceptiespreekuren. Die zijn in praktijk gebracht door interventies van Perisur. Terwijl we dachten dat mensen niet aan planning doen, bleek het tegendeel. We hebben behoorlijk wat spreekuren gedaan." De medisch directeur concludeert dat er mogelijkheden zijn en dat ze gebuikt moeten worden om ongeplande zwangerschappen zoveel mogelijk te voorkomen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina