Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Parlement is nu pas poppenkast’

‘Parlement is nu pas poppenkast’

01/11/2019 10:23 - Ivan Cairo

Abop-leider Rronnie Bbrunswijk.

Abop-leider Rronnie Bbrunswijk.  

PARAMARIBO - Waar NDP-voorzitter Desi Bouterse een aantal jaren geleden het parlement een poppenkast noemde, is het nu pas een ‘echte poppenkast’ geworden met de houding van de NDP-fractie als verlengstuk van de regering. Abop-fractieleider Ronny Brunswijk vraagt zich af waarom zoveel haast en prioriteit wordt gegeven aan het initiatiefvoorstel om de Wet op de Staatsschuld te wijzigen, terwijl talrijke andere “urgente” wetgevingsproducten bij het college liggen maar niet bovenaan de agenda geplaatst worden, stelde Brunswijk donderdag bij de behandeling van de wetswijziging in het parlement.

De NDP kiest volgens Brunswijk voor de snelle reparatie van een wet om de minister van Financiën te beschermen en om ondoordacht te lenen om showprojecten in het verkiezingsjaar veilig te stellen. "Hoe ga je in godsnaam de strafbepaling in de Wet op de Staatsschuld weghalen?", aldus de Abop-leider. Waarnemend-parlementsvoorzitter Melvin Bouva wees erop dat conceptwetgeving een bepaalde procedure doorloopt, voordat die door het college in behandeling wordt genomen. De wetten die Brunswijk noemde, zijn volgens Bouva nog in voorbereiding. Het is geen onwil dat ze nog niet op de agenda zijn geplaatst.

Brunswijk merkte op dat terwijl het parlement als taak heeft de regering te controleren en te corrigeren waar die fout gaat, hij constateert dat de regering dekking krijgt van De Nationale Assemblee. "Nu is het een echte poppenkast geworden. Het is waar ja. Nu pas is het een poppenkast geworden", zei de politicus die vervolgens door Bouva tot de orde werd geroepen om het college geen poppenkast te noemen. "Het parlement poppenkast noemen is verregaand", zei Bouva. De Abop-voorzitter vindt het een "foute zaak" om de strafbepaling te schrappen, terwijl het duidelijk is dat grote delen in de samenleving zich daartegen hebben uitgesproken.

Volgens Brunswijk is het volk vaker "gecamoufleerd" misleid, maar met de voorgenomen wetswijziging wordt "openlijk" gedemonstreerd dat de regering haar eigen weg op gaat zonder acht te slaan op de geluiden in de samenleving. Hij is van mening dat de coalitie zich ervan bewust is dat de huidige regering na de verkiezingen van mei 2020 niet terugkeert in het machtscentrum en daarom nu volmacht wil om ongebreideld geld te kunnen leven. Brunswijk vindt het een ernstige zaak dat de NDP de behandeling van een wetsvoorstel doordrukt en zo een strafrechtelijk proces dat bij het Openbaar Ministerie ligt in de wielen probeert te rijden.

Van initiatiefnemer Amzad Abdoel wilde Brunswijk weten wat het schuldniveau van Suriname zou moeten zijn en wanneer de regering zou moeten stoppen met lenen. Aan het einde van zijn betoog riep hij Abdoel op het wetsvoorstel in te trekken, omdat zijn voorstel de schuldratio zal vergroten en de regering een instrument geeft om ongecontroleerd verder te lenen wat funest zal zijn voor de economie.

 Voorzitter van de commissie van rapporteurs Oesman Wangsebesari zegt dat de strafbepaling geschrapt dient te worden omdat het oneigenlijk politiek wordt gebruikt om de minister van Financiën steeds valselijk te beschuldigen. De strafbepaling is, aldus Wangsabesari, ook overbodig geworden door wijzigingen die worden doorgevoerd die de procedure voor het vestigen van schuldverplichtingen door de minister nader aanscherpen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina