Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Protestgroepen zullen verder strijden

Protestgroepen zullen verder strijden

01/11/2019 17:21 - Naomi Hoever

Stop de Aboelwet weespiegelde het senitment onder de vertegenwoordigers van de maatschappelijke organisaties die donderdag een petitie hebben ingediend bij DNA.

Stop de Aboelwet weespiegelde het senitment onder de vertegenwoordigers van de maatschappelijke organisaties die donderdag een petitie hebben ingediend bij DNA. Foto: Regilio Derby  

PARAMARIBO - “Je drijft het volk uit elkaar. Je hebt al een binnenlandse oorlog veroorzaakt”, riep Shaam Binda tijdens het protest gisteren naar Bouterse. Het staatshoofd, dat ook voorzitter is van de NDP, zei dinsdag op de kadervergadering van de partij dat hij meer mensen op de been kan brengen dan het protest van de maatschappelijke groepen. Deze verbondenheid gaat door”, zegt Binda. Hij voorspelt dat de komende dagen prijzen van goederen omhoog gaan en er schaarste zal optreden.

Volgens VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhie hebben zij het recht om te demonstreren. "Dit is het huis waar u parlementariërs heeft gezet om het werk van het volk te doen. Hier heeft u parlementariërs gezet om goede wetten te maken en om de economie te beschermen." Hij zegt dat er in strijd met het volksbelang wordt gehandeld. "Wij hebben het recht om ze terug te roepen. De minister van Financiën kan met de wetswijziging ongelimiteerd lenen. Hierdoor worden wij slachtoffer. Wij gaan dit niet pikken.

De minister heeft een strafbaar feit gepleegd en nu is hij verdachte. De wijziging beoogd straffeloosheid en dat gaan we niet toestaan."

Voorzitter C-47 Robby Berenstein: "Actie is niet het doel maar een middel om zaken die wij wensen en eisen gerealiseerd te krijgen. Wij hebben duidelijke eisen vervat in de petitie. Omdat het grote groepen zijn binnen de samenleving gaan wij ervan uit dat er goede nota wordt genomen die doorslaggevend is bij de besluitvorming. De wil van het volk moet geschieden bij een democratie. Het volk moet zichzelf kunnen zien in de besluitvorming", zegt Berenstein na afloop van de protestactie van gemengde groeperingen.

Berenstein hoopt dat er iets positiefs uit de DNA-vergadering over de wijziging van de wet op de staatsschuld. "De uitkomst zal bepalend zijn voor de verdere stappen."

Het protesterend gezelschap werd vertegenwoordigd door delen van de samenleving. Er wordt verwacht dat DNA op een correcte wijzeaandacht daaraan besteed. "Het is niet jan met de pet die praat maar het zijn bijzondere en belangrijke groeperingen. Het gaat om onze schuldpositie als collectief in Suriname en onze schuldpositie als individuele burger. De groep wil Suriname met hun protest behoeden voor een nieuwe financiële ramp.

Ze verwijzen in de petitie naar de crisis van 1996-2000 waar het land werd getroffen door een explosieve stijging van de koers, hoge inflatie, werkloosheid, verminderde koopkracht, verslechtering van de leefomstandigheden en verarming van het volk. Er wordt gezegd dat de wet uit 2002 in het leven geroepen is om herhaling te voorkomen. Dit middels het vastleggen van een obligoplafond en strafbaarstelling bij de overschrijding hiervan. Aan het protest hebben enkele honderden personen meegedaan

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina