Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Agrarisch industriepark wordt staatsbedrijf

Agrarisch industriepark wordt staatsbedrijf

02/11/2019 09:49 - Ivan Cairo

Vicepresident Ashwin Adhin.

Vicepresident Ashwin Adhin. Foto: LVV  

PARAMARIBO - Het agrarisch industriepark dat in Suriname zal worden opgezet door een Israëlisch bedrijf wordt op termijn volledig eigendom van Suriname, een staatsbedrijf. Dat zei vicepresident Ashwin Adhin tijdens de behandeling van de wet op de Staatsschuld.

Reagerend op uitlatingen van VHP-assembleelid Asiskumar Gajadien zei Adhin dat het noodzakelijk was dat de regering een staatsgarantie gaf aan de Israëlische LR Group voor het industriepark, omdat het een bedrijf van de staat wordt. Met dit project zal de diversifiëring van de economie verder ter hand worden genomen, aldus Adhin.

Hij merkte op dat LR Group gedurende vijf jaar met haar expertise en technologie in het project zal investeren. In die periode zal dit bedrijf, met ondersteuning van Surinaamse deskundigen, het management voeren. LR Group zal 25 procent van de netto-opbrengsten ontvangen nadat deelnemende agrariërs in het project eerst zullen zijn uitbetaald.

Honderden landbouwers zullen een contract krijgen en 1.200 arbeidsplaatsen zullen geschapen worden, hield Adhin het college voor. "Het doet sommigen pijn om het te horen." De staatsgarantie was nodig om de financiering voor het project los te krijgen. De vp voegde eraan toe dat na vijf jaar het project volledig geprivatiseerd kan worden.

In het project wordt ruim 66 miljoen euro geïnvesteerd. De vicepresident stelde dat landbouwers in Suriname "lang genoeg onderdrukt gebleven" en waren overgeleverd aan de grillen van tussenhandelaren en opkopers. Nu zullen ze een ferme ondersteuning van de regering krijgen.

"Die onderdrukking van die kleine landbouwers gaat ergens stoppen en die doorbraak gaat plaatsvinden. Of je het leuk vindt of niet", beet Adhin het VHP-assembleelid toe. Zodra de eerste vijf jaar zijn verstreken zullen de Israëliërs de zaak overdragen nadat ze een centre of excellence hebben opgezet en Surinamers hebben getraind om het te kunnen draaien.

Komende week komen vertegenwoordigers van LR Group om informatiesessies te houden voor onder andere het parlement en de agrarische sector. Nadat de deal met LR Group bekend werd, hebben verschillende organisaties zich tegen de overeenkomst uitgesproken.

Zij vrezen verdere marginalisatie door de productieactiviteiten van LR Group en zijn van oordeel dat de regering de middelen die ter beschikking van het buitenlands bedrijf komen liever kan aanwenden voor directe ondersteuning en versterking van de bestaande agrarische subsectoren in het land.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina