Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Eetzaken houden zich aan verbod styrofoam

Eetzaken houden zich aan verbod styrofoam

02/11/2019 00:27 - Van onze redactie

Medewerkers van HI&T waren vrijdag in de binnenstad om informatie over het uitbannen van styrofoam te verstrekken aan burgers.

Medewerkers van HI&T waren vrijdag in de binnenstad om informatie over het uitbannen van styrofoam te verstrekken aan burgers. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Uitbaters van eetzaken blijken zich te houden aan het verbod op het gebruik van verpakkingsmateriaal dat styrofoam bevat. De Ware Tijd bezocht vrijdag diverse eetzaken in de binnenstad. Het verbod is vrijdag ingegaan nadat zes maanden terug het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) een importverbod heeft ingevoerd op onder meer etensbakjes en drinkbekers die van styrofoam zijn vervaardigd.

Projectcoördinator Glenn Ramdjan van Stichting Suport Recycling Suriname (SuReSur), zegt dat Suriname hiermee een enorm belangrijke stap heeft gezet naar het beschermen van de gezondheid van zijn burgers en bij te dragen aan het internationaal streven voor een schoon milieu. "We willen geen boete krijgen. Bij al onze vier filialen hebben we bijna geen etensbakjes of bekers meer die van styrofoam zijn gemaakt", zegt Caroline Liauw, operationeel manager van de eetzaak Anthony's Corner, tegen de Ware Tijd.

Zij haalt etensbakjes en bekers erbij die in haar ogen milieuvriendelijk zijn, maar naar haar zeggen veel duurder zijn dan verpakkingsmateriaal van styrofoam. "We hebben dat ingecalculeerd in onze prijzen en die verhoging ligt tussen SRD 1 en SRD 2,50", zegt ze. Volgens Liauw heeft de zaak zich tijdig voorbereid op het verbod. "Wat is overgebleven, kunnen we misschien zelf gebruiken, maar dat is niet meer bestemd voor de klant", stelt ze.

Ook rotizaak Roopram leeft het verbod na. "We kunnen ons terugvinden in de maatregel van het ministerie, maar wij waren al bezig om milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal aan te schaffen. We gebruiken ook geen plastic meer wanneer we de roti in een bord zetten, maar vetvrij papier", zegt Jainanan Roopram, algemeen directeur van het gelijknamig bedrijf. Hij benadrukt dat zijn zaak voorstander is van een schoon milieu.

Ook Roopram wijst erop dat het milieuvriendelijke materiaal veel duurder is dan wat eerder werd gebruikt. Hij laat weten dat het nog niet ingecalculeerd is in de prijzen, omdat hij vreest voor een negatief effect op zijn klantenstroom. "Ik heb de minister (Stephen Tsang van HI&T, ... red.) voorgesteld om het verpakkingsmateriaal belastingvrij te importeren, waardoor we onze prijzen niet hoeven te verhogen. Ik denk dat de minister hiervoor begrip zal hebben", zegt Roopram.

Vertegenwoordigers van HI&T waren vrijdag in de binnenstad om de samenleving te informeren over de uitbanning van styrofoam en gebruik van biologisch en milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal. Vincent Fernandes, waarnemend onderdirecteur Markbeheersing, legt uit dat er twee ministeriële beschikkingen zijn geslagen om het importverbod in te stellen, waarna er een verbruiksverbod volgde. Het laatste is samen met het ministerie van Volksgezondheid gedaan. "De zaak heeft een wettelijke basis. Als de mensen zich niet houden aan het verbod, maken ze zich schuldig aan een economisch delict en kunnen onze ambtenaren en milieu-inspecteurs tegen hen optreden", aldus Fernandes.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina