Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kunstenaar begrijpt 'criteria' NK niet

Kunstenaar begrijpt ‘criteria’ voor deelname NK niet

03/11/2019 18:31 - Tascha Aveloo

Kunstenaar Rahied Abdoel kon dit jaar niet deelnemen aan de beurs.

Kunstenaar Rahied Abdoel kon dit jaar niet deelnemen aan de beurs. Foto: Collectie Rahied Abdoel.  

PARAMARIBO - Rahied Abdoel is hooglijk verbaasd. Zijn werken zijn door de beoordelingscommissie niet goed genoeg bevonden om dit jaar mee te doen aan de Nationale Kunstbeurs (NK), die zaterdag is afgesloten. "Mijn werken - zowel schilderijen als sculpturen - staan in privécollecties in Nederland, op Curaçao, in Egypte, Saudi-Arabië en New York. Ik geloof toch wel dat dit wat zegt over mijn kwaliteit."

Abdoel herdenkt dit jaar dat hij tien jaar actief is als kunstenaar. "Juist daarom dacht ik: om dit heugelijk feit te vieren ga ik me inschrijven voor deelname." In 2012, toen de NK nog op het terrein van Ons Erf werd gehouden, won hij de prijs voor 'Beste opkomende kunstenaar'. Twee jaar daarna, tijdens de NK op het terrein van Sana Budaya, werd hij zelfs uitgeroepen tot 'Artiest van het jaar'.

De autodidact schildert en vervaardigt houtsnijwerk. "Hiermee verdien ik mijn dagelijks brood en als ik kijk naar de vele bestellingen, geloof ik dat ik toch wel een bepaald niveau heb bereikt", meent de kunstenaar. Hij heeft deelgenomen aan ruim 26 exposities, waarvan twee solo.

Toch is het ook zo dat de NK hem eerder heeft geweigerd. De kunstenaar vertelt dat hij in 2010 en 2017 al zo een brief kreeg. "Ik heb toen wel gevraagd naar hun criteria, maar ik was niet tevreden met de vage antwoorden. Toen ik dit weer zag, was ik zo verbaasd dat ik maar niets heb gevraagd."

In een schrijven werd hem dit jaar voorgehouden dat zijn werken zijn afgekeurd en dat hij "(nog) niet voldoet aan de selectiecriteria". Hij vertelt dat inschrijving dit jaar digitaal gebeurde en hij per e-mail de vereiste foto's opstuurde van de werken die hij wilde laten zien.

Nu vraagt Abdoel zich dus in gemoede af wat de criteria zijn. "Ik begrijp het niet hoor. Ik weet dat ik nog lerende ben. Een goede kunstenaar blijft zichzelf ontwikkelen met nieuwe technieken en stijlen, maar om iemand zonder nadere uitleg gewoon te zeggen 'je bent niet door de criteria' komt vervelend over." De geschreven regels waarmee hij wel bekend is, hebben te maken met deelname na toelating.

Ondervoorzitter Juan Pawiroredjo van de stichting Nationale Kunstbeurs begrijpt de gevoelens van Abdoel. "Ik heb zelf ook de kunstacademie bezocht en weet hoe onprettig het aanvoelt als je een negatieve recensie krijgt over wat je met hart en ziel hebt geproduceerd. Als men je werk, in jouw ogen niet waardeert of begrijpt. Maar laat één ding duidelijk zijn: de afwijzing is niet persoonlijk bedoeld."

De ondervoorzitter legt uit dat er elk jaar andere leden plaatsnemen in de beoordelingscommissie. Het gaat om mensen van diverse academies, kunstenaars en één bestuurslid. "Dat maakt dat er dus telkens andere ogen zijn en andere visies van wat erdoor kan en wat niet. Mijns inziens gaat het niet om regels. Kunstenaars binden aan regels is geen goed idee. Laat ze vrij en je krijgt de briljantste dingen."

Hij wilde - ter bescherming van hun onafhankelijke positie - de namen van de commissieleden van dit jaar niet prijsgeven alvorens met hen te hebben afgestemd. "Maar ik meen ook dat wat meer sportiviteit aan de dag gelegd mag worden bij het krijgen van kritiek."

Pawiroredjo geeft toe dat het wellicht praktischer is als ter voorkoming van onbegrip vanuit de kunstenaar direct in de 'afwijzingsbrief' wordt aangegeven wat de verbeterpunten qua compositie en kleurgebruik zijn. "Dat is een mooi idee. Misschien kunnen we dat inderdaad in de toekomst doen zodat men een gedegen onderbouwing heeft van wat beter kan." In ieder geval mag Abdoel alsnog een brief indienen bij het bestuur om te horen wat de punten van kritiek waren waardoor hij buiten de NK-selectie is gevallen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina