Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nieuwe bloedtest herkent zika binnen vier uur

Nieuwe bloedtest herkent zika binnen vier uur

03/11/2019 07:19

Nieuwe bloedtest herkent zika binnen vier uur

Foto: Google Images  

DORTMUND - Een nieuwe bloedtest voor zika kan het virus binnen een paar uur detecteren. De test wordt geïntroduceerd in Brazilië, waar enkele jaren geleden een grote uitbraak was. Braziliaanse wetenschappers ontwikkelden de test na de zika-uitbraak in 2015 die een hoog aantal gevallen van microcefalie veroorzaakte, een aandoening waarbij kinderen geboren worden met een abnormaal klein hoofd.

Er werden dat jaar bijna 3.800 gevallen van microcefalie geregistreerd bij baby's in Brazilië. In de voorgaande jaren waren dat er gemiddeld tweehonderd. De nieuwe test kan het virus binnen vier uur bij patiënten detecteren. Bij de huidige beschikbare methoden duurt dat vijftien tot dertig dagen. De methode werkt ook bij mensen die eerder besmet zijn geraakt met dengue, gele koorts en chikungunya. Omdat de Aedes aegypti muskiet de belangrijkste veroorzaker is van al deze ziekten, is het bij laboratoriumtesten vaak moeilijk het onderscheid te maken.

De immuunreactie van het lichaam op zika- en denguevirussen lijken zo sterk op elkaar, dat het tot nu toe zeer moeilijk was om een zika-infectie van een historische dengue-infectie te onderscheiden.  Volgens viroloog Edison Luiz Durigon van het Instituut voor Biomedische Wetenschappen van de Universiteit van São Paulo, de leider van het team dat de test ontwikkelde, is die "tussen 92 en 100 procent accuraat."

Het onderzoek naar de nieuwe test kreeg driehonderdduizend US dollar van de Fundação de Amparo à Pesquis a do Estadode São Paulo (Fapesp), een openbaar instituut dat als doel heeft wetenschap te ondersteunen. Klinische testen werden gedaan bij 3.500 vrouwen. Een test gaat niet meer dan tien US dollar kosten, volgens Durigon.

De wetenschappers willen ook dat de test routinematig gebruikt gaat worden bij de prenatale testen bij zwangere vrouwen. Baby's die zijn blootgesteld aan zika kunnen niet alleen microcefalie ontwikkelen, maar ook hersenbeschadigingen die in eerste instantie niet te zien zijn en die cognitieve handicaps kunnen veroorzaken. "Daarom moet tijdens de zwangerschap gecontroleerd worden op blootstelling aan zika, ook als er geen symptomen zijn", zegt Durigon. Scidev.net

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina