Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Aanname wet betekent niet het einde van de strijd

Aanname wet betekent niet het einde van de strijd

04/11/2019 06:51 - Naomi Hoever

Het protest en de aangeboden petitie hebben geen invloed gehad op de aanname van de gewijzigde wet op de Staatsschuld door het parlement.

Het protest en de aangeboden petitie hebben geen invloed gehad op de aanname van de gewijzigde wet op de Staatsschuld door het parlement. Foto: dWT  

PARAMARIBO - De aanname van de gewijzigde Wet op de Staatsschuld vrijdag, betekent voor Vakcentrale C-47 niet het einde van de strijd waarmee zij donderdag begonnen is. "Het is een feit dat we als individuele organisaties en als collectief verder moeten gaan om de effecten van de wet zoveel mogelijk te minimaliseren in welke vorm dan ook", zegt C47-voorman Robby Berenstein.

Een van de stappen van C-47 is om de samenleving beter te informeren over de gevolgen van de wetswijziging, "zodat de issue verder doordringt tot de mensen". Berenstein zegt dat bij een groot deel van de bevolking deze kwestie nog niet echt leeft. "De mensen zijn zich nog niet bewust van de gevaren en wat ze kan overkomen na goedkeuring van deze wet. Op basis hiervan zal de evaluatie komen en zullen verdere stappen bepaald worden." 

De vakcentrale zal weer een vergadering bijeenroepen zoals dat is gebeurd voorafgaand aan het proces om tot indiening van de petitie aan De Nationale Assemblee te komen. Besturen van maatschappelijke groepen, bedrijfslevenorganisaties, vakorganisaties en politieke partijen hebben donderdag een petitie ingediend bij het parlement om te wijzen op de negatieve effecten en de gevaren bij de aanname van de wet.

"Het is goed als we weer bij elkaar komen om te bepalen hoe verder. We hebben meerdere issues vanuit de vakcentrale. We gaan zeker evalueren en kijken waaraan we prioriteit geven. Vanuit het collectief waarmee we actie hebben gevoerd komt er deze week een evaluatie." 

Uit strategisch oogpunt is voor het parlement gedemonstreerd. "Het gaat om een wet en het speelveld bij het tot stand komen van een wet is De Nationale Assemblee. Met de actie hebben wij geprobeerd de aanname zoveel mogelijk te beïnvloeden door een zo groot mogelijk draagvlak te hebben van organisaties die een groot deel van de samenleving vertegenwoordigen. Hopende dat het parlement daarnaar zou luisteren. Dat is niet gebeurd. De wet is aangenomen. Nu is een andere situatie ontstaan. Met dat gegeven moeten we kijken welke stappen verder ondernomen worden", aldus Berenstein. 

Patricia Etnel van de NPS zegt dat het duidelijk is dat er gewerkt moet worden naar de verkiezingen van 25 mei. De partij heeft strategieën uitgezet. Een daarvan is het volk te informeren en duidelijk te maken wat de aanname van de wet betekent voor de Surinamer.

Etnel: "Het volk is de rechter op dit moment. Het mandaat en de uitspraak zullen wij krijgen op 25 mei 2020. Als het volk aangeeft dat allen die het land, de samenleving en de toekomst hebben vernietigd strafrechtelijk moeten worden vervolgd zullen wij dat doen. David is aan onze zijde. We gaan richting de verkiezingen en we zullen Goliath verslaan op 25 mei. Daar ga ik voor en ik geloof er sterk in dat het zal gebeuren. We zullen de lange strijd voeren en gaan voor de zoete overwinning."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina