Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Nieuwe wind?

COMMENTAAR: Nieuwe wind?

04/11/2019 12:00

COMMENTAAR: Nieuwe wind?

 

NIEUWE WIND OF oude koek. Dat is de vraag nu Lionel Blokland is gekozen als voorzitter van de Surinaamse Volleybalbond (Suvobo). Voorafgaand aan en vaak direct na hun verkiezing beloven nieuwe bestuurders het roer om te gooien. Maar hoe vaak komt daar iets van terecht? Het is vaak niet aan betrokkenen te wijten, omdat zij net als voorgangers vaak stuiten op een groot probleem: geldgebrek.

Maar er zijn ook andere oorzaken zoals kortzichtigheid en machtswellust. Blokland neemt over van Verdy Getrouw, die een desastreus beleid verweten mag worden. En nu zijn opvolger een product van hem is, mag de vraag gesteld worden of er iets - en zo ja wat - zal veranderen.

De uitslag van de verkiezing geeft te denken. Zoals het heet: een meerderheid heeft gekozen. Maar is dat bij de Suvobo wel zo? Er zijn 54 stemmen uitgebracht waarvan 28 op Blokland en 26 op tegenkandidaat Cindy Smuller. Maar de bond heeft geen 54 lidverenigingen.

Er wordt een systeem gehanteerd dat een vereniging zoveel stemmen heeft als het aantal teams dat ze inschrijft in de competitie. Op basis daarvan had Blokland bij voorhand een flinke voorsprong op zijn tegenstrever, want alleen al zijn oude vereniging Yelyco, die wordt geleid door Getrouw, was al goed voor elf stemmen. Nagedacht moet worden om deze regel te wijzigen, want op zo'n manier kan elke verkiezing worden gemanipuleerd.

Blokland richtte in 2018 de LFB International Sport Foundation op, waarvan hij ook voorzitter is. Deze stichting heeft zich taken van de bond toegeëigend, zoals het organiseren van scholenwedstrijden en pas nog een beachvolleybaltoernooi. Wat wordt de positie van de Suvobo-voorzitter nu ten opzichte van zijn eigen stichting?

De merkwaardige situatie doet zich voor dat er eigenlijk geen bestuursoverdracht kan plaatsvinden bij Suvobo, omdat het bestuur-Getrouw de verslagen niet op orde heeft. De prijsuitreiking van het vorige seizoen heeft nog niet plaatsgevonden en in enkele klassen is de competitie nog gaande.

Als een zwaard van Damocles hangt de bond de boete van 20.000 US dollar en de schorsing van de mannenselectie, opgelegd door de regionale organisatie Norceca boven het hoofd. Die sancties werden opgelegd toen Getrouw op het laatste moment besloot het nationale team niet af te vaardigen naar de Continental Volleyball Championship. Een voor de hand liggende vraag is of Blokland in staat zal zijn Norceca te bewegen de sancties te herzien.

De komende tijd zal ook duidelijk worden wat de emotionele oproep van voorzitter Blokland - "We moeten het samendoen" - waard is: waait er inderdaad een nieuwe wind of wordt de oude koek in een nieuwe verpakking aangeboden?

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina