Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘De mensen zijn nu verschrikkelijk bang’

‘De mensen zijn nu verschrikkelijk bang’

04/11/2019 15:37 - Jason Pinas

Deken van de districtscommissarissen, Margaretha Malonti, heeft graag een permanente politiepost voor het Lawa-gebied.

Deken van de districtscommissarissen, Margaretha Malonti, heeft graag een permanente politiepost voor het Lawa-gebied. Foto: dWT Archief  

LAWA - Bewoners van het inheemse dorp Kawemhakan en omgeving zijn diep geschokt door de zware roofoverval op een nabij gelegen goudkamp. Zo verneemt de krant van Margaretha Malonti, deken van de districtscommissarissen.

De gouddelvers zijn vrijdagnacht plotseling aangevallen door twaalf zwaarbewapende Braziliaanse rovers. Er is daarbij geschoten en twee mensen, onder wie een militair van de Counter Terrorism Unit, zijn omgekomen.

Een derde slachtoffer ligt volgens de districtscommissaris in een ziekeninrichting te Maripasoula. "De mensen zijn nu verschikkelijk bang. Ze denken dat de rovers nog steeds in de buurt zijn", zegt Malonti. Ook zij vermoedt dat. "De rovers gaan nu proberen om uit het gebied te gaan, maar hoe?" vraagt ze zich af.

De deken zegt dat alle rovers machinegeweren droegen. Nog voordat de mensen van het goudkamp iets konden doen, is het vuur geopend. "Dat heb ik begrepen van de ooggetuige die nu in het ziekenhuis ligt." Om de gouddelvers te intimideren was één van hun vrouwen gegijzeld en een graafmachine in brand gestoken.

Nadat het goud was gestolen, is de vrouw weer vrijgelaten. Hoeveel goud en geld de rovers hebben meegenomen, is niet duidelijk. Malonti onderstreept dat zware overvallen regelmatig voorkomen in het Lawagebied. "Vooral als het gaat om de Brazilianen."

Petrus Wasimin, hoofd van de recherche van de Militaire Politie, bevestigt de dood van een militair. Hij was voor het verzamelen van informatie voor de dienst aanwezig in het goudkamp. Zijn lijk is intussen overgebracht naar de stad en "in opdracht van het parket in beslaggenomen".

Of ook het lijk van het andere slachtoffer naar Paramaribo is gebracht, weet Wasimin niet. Intussen zijn politieagenten en militairen voor verder onderzoek in het gebied. Malonti stelt dat het gebied zeer uitgestrekt en moeilijk onder controle te krijgen is.

Ondanks de vele berovingen in de afgelopen periode heeft de politie nog geen concrete oplossing weten te vinden om de criminaliteit daar in te dammen. "Het is heel moeilijk", verzucht ze. Ze pleit daarom voor een permanente politiepost met genoeg manschappen en wapens.

Ook de militaire post daar heeft volgens haar geen pasklaar antwoord tegen de criminaliteit. Malonti: "Ik denk niet dat ze het aankunnen. Rovers met machinegeweren en hun eigen transport in dat uitgestrekte gebied?! Het is niet gemakkelijk."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina