Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Filmmiddag voor bewustwording autisme

Filmmiddag voor bewustwording over autisme

04/11/2019 02:49 - Amanda Palis

Ambassadeur Liu Quan, zijn echtgenote en minister Lilian Ferrier te midden van het opgekomen publiek.

Ambassadeur Liu Quan, zijn echtgenote en minister Lilian Ferrier te midden van het opgekomen publiek. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Xiuzhi is een jongen die opgroeit met het aspergersyndroom, een milde vorm van autisme. Hij is opgevoed door zijn moeder en is een wiskundegenie. Niet altijd wordt hij begrepen door de wereld. Bezoekers die zich hadden opgegeven bij Stichting Rotary Suriname voor Autisme konden zaterdag het verfilmde verhaal van Xuizhi in TBL Cinemas bekijken.

De film 'My Running Shadow' won in China een gouden haan, een prestigieuze award voor cinema in dat land. De filmdag was georganiseerd in samenwerking met de Chinese ambassade. "Een van de voornaamste doelen van de stichting is om bewustwording te creëren over autisme in Suriname, waar we relatief weinig mee worden geconfronteerd", zegt Anjani Boëtius-Mahes, programmamanager van de stichting.

"We hoorden dat er tijdens het Chinese filmfestival in juli een film over een autistisch jongetje werd vertoond en we hebben de ambassade benaderd om die nog eens te vertonen. Wij hebben de gelegenheid aangegrepen om er een bewustwordingsfilmdag van te maken."

Ambassadeur Lui Quan van China is blij dat de diplomatieke vertegenwoordiging het initiatief kon ondersteunen.  "Het is een mooie film en aan de reacties van de bezoekers kun je merken dat zij immens hebben genoten. Wij zijn blij dat wij op zo een manier mogen bijdragen aan de bewustwording over autisme in Suriname", zegt de ambassadeur.

Autisme is een aangeboren stoornis in de hersenen. "Jammer genoeg weten wij nog niet hoe groot het aantal mensen in Suriname met autisme is. Maar als wij kijken naar de ouderpraatgroepen die de stichting vaker organiseert, merken wij dat er duidelijk behoefte is aan informatie over deze aandoening", vertelt Boëtius-Mahes.

De stichting biedt vooral hulp aan ouders die geen ervaring hebben met autisme en niet weten welke wegen ze moeten bewandelen voor de juiste behandeling. "Veelal merk je een gevoel van opluchting bij de ouders wanneer hen gezegd wordt dat er een stichting is die hen kan ondersteunen. Ze beseffen dan dat ze niet alleen zijn. Er zijn mensen en instanties die de juiste hulp verlenen in Suriname en wij willen de ouders wegwijs maken die te vinden."

De stichting helpt de ouders, maar er zijn nog veel zaken die aandacht vereisen. "Een goed onderwijssysteem voor kinderen met autisme en een beter dekkende verzekering zijn zaken die aangepakt moeten worden", zegt Boëtius-Mahes.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina