Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Waterschap MCP begint aan nieuwe pompperiode

Waterschap MCP begint aan nieuwe pompperiode

04/11/2019 05:02 - Beta Debidien

Een dichtbegroeide irrigatieleiding in de westelijke polders van Nickerie. Door verstopping zal het water de rijstarealen niet kunnen bereiken.

Een dichtbegroeide irrigatieleiding in de westelijke polders van Nickerie. Door verstopping zal het water de rijstarealen niet kunnen bereiken. Foto: Beta Debidien  

NIEUW-NICKERIE - Het Waterschap Multipurpose Corantijnproject (WMCP) begint maandag met een nieuw pompseizoen waarbij de rijstaanplant aan de linkeroever van de Nickerierivier voorzien zal worden van irrigatiewater. Het najaarsseizoen loopt tot eind februari. Tot dan zal volgens directeur August Lila ruim SRD 5,5 miljoen nodig zijn voor brandstof om de arealen te bevloeien.

Er is al een aanvraag ingediend bij het ministerie van Regionale Ontwikkeling, dat intussen honderdduizend liter brandstof heeft geleverd, voldoende voor twee weken. Lila belooft er alles aan te doen om te zorgen dat boeren voldoende irrigatiewater hebben in de inzaaiperiode die volgens het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij begin november is begonnen en duurt tot en met eind december.

De inlaten die zijn aangesloten op de Nanizwamp zijn per 20 oktober opengesteld. "We hebben gemerkt dat boeren de afgelopen twee weken veel water hebben getrokken uit het systeem waardoor het peil in de zwamp met vijftig centimeter is gedaald naar 2.0 Nationaal Surinaams Peil (NSP). Vandaar dat wij de pompen hebben opgestart om het waterpeil weer op een redelijk niveau te brengen."

Het doel is 2.20 NSP waardoor het bevloeien van de arealen via de natuurlijke weg mogelijk wordt. De directeur heeft boeren opgeroepen zuinig om te gaan met het dure water en vraagt de waterschappen ervoor te zorgen dat de natte infrastructuur in hun gebieden schoon is, zodat het water zonder probleem in de rijstarealen kan stromen.

Boeren zijn blij met het nieuws. "We hebben zaad met een groeiperiode van 120 dagen opgeslagen en hebben het water ook vroeg nodig, zodat wij tijdig kunnen inzaaien om ook in een gunstige periode te kunnen oogsten", zegt boer Naresh Bhajan. Hij heeft niet veel arealen aan de linkeroever. "We zijn meer bezig met onze landbouwactiviteiten aan de rechteroever van de Nickerierivier waar in droge seizoenen water heel schaars is met als gevolg dat veel boeren niet kunnen inzaaien."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina