Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Witwasverdenking banken ruim 75 miljoen euro

Banken en cambio's verdacht van witwassen 75,5 miljoen euro

05/11/2019 11:13 - Van onze redactie

Banken en cambio's verdacht van witwassen 75.5 miljoen euro

 

PARAMARIBO - Hakrinbank, FinaBank en De Surinaamsche Bank alsook de cambio’s HJ de Vries Exchange, Excess Cambio, Surora Exchange, Trade Exchange en Unitel Exchange worden door het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland verdacht van het witwassen van zeker 75,5 miljoen euro.Dinsdag hield de rechtbank op Schiphol de eerste zitting in de zaak-Juno rond de vermoedelijke witwaspraktijken vanuit Suriname.

Uit het justitieel onderzoek is naar voren gekomen dat de mogelijke criminele handelingen door middel van contante geldzendingen gebeurden, die door de Centrale Bank van Suriname werden gefaciliteerd. Het geld ging per vliegtuig naar Nederland, waar eerst rechtstreeks zaken werd gedaan met De Nederlandse Bank (DNB), de centrale bank van Nederland.

Vanaf 2014 ging het geld abrupt en zonder een duidelijke verklaring via Schiphol en de Bank of China naar Hongkong om daar omgewisseld te worden voor US dollars. De Nederlandse opsporing vond dat verdacht, omdat de geldzendingen naar DNB gratis zouden zijn, terwijl de Bank of China 0,077 procent in rekening brengt.

In april vorig werd één van de geldzendingen (19,5 miljoen euro) door de Nederlandse justitie aangehouden. Het was de vijfde grote geldzending in vier maanden naar China. Door de douane werden naar verluidt onregelmatigheden geconstateerd bij onder meer de wijze van verpakking, de soorten coupures en het vermelden van gegevens. De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst werd vervolgens ingeschakeld voor verder onderzoek.

In de zending werden meer dan vijfduizend bankbiljetten van vijfhonderd euro aangetroffen. Biljetten die naar het oordeel van het OM nauwelijks worden gebruikt om betalingen te plegen, laat staan dat toeristen die bij zich zouden hebben om om te wisselen in Suriname. Volgens het OM kon geen legale herkomst van ruim twaalf miljoen euro in de geldzending worden aangetoond.

Pas in oktober 2019 werden de banken en cambio's als verdachten aangemerkt. Suriname vecht de aanhouding van het geld aan middels een klaagschrift dat werd ingediend bij de rechtbank Noord-Holland. Die zaak is ook dinsdag in behandeling genomen. Wat de banken onder meer tot verdachten heeft gemaakt, is dat Hakrinbank en FinaBank meer geld in de zending hadden dan ze op de documenten hadden aangegeven.

Van de extra bedragen en andere sommen geld wisten de banken bij navraag door de Nederlandse justitie slechts te melden dat de euro's kwamen van 'middelgrote bedrijven' of 'overige cliënten'. Het OM concludeert dat de 75,5 miljoen euro in vier maanden van de geldwisselkantoren veel meer is dan toeristen in een heel jaar naar Suriname meenemen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina