Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bewoners fel tegen komst afvalverwerkingsbedrijf

Bewoners Dijkveld fel tegen afvalverwerkingsfaciliteit Kuldipsingh

05/11/2019 23:21 - Gilliamo Orban

Bewoners van Dijkveld waren niet echt geïnteresseerd in de technische presentatie.

Bewoners van Dijkveld waren niet echt geïnteresseerd in de technische presentatie. Foto: Irvin Ngariman  

WANICA - Bewoners van Dijkveld, van wie sommigen nabij de Kuldipsingh Port Facility wonen, zijn tegen de plannen van het bedrijf om daar een afvalwerkingsfaciliteit op te zetten. De bedoeling is om daar de afvalolie afkomstig van de boordplatformen op zee op te slaan en te verwerken.

"Ons standpunt is dat de afvalverwerkingsfaciliteit niet hier moet komen. Dat moet u in het rapport plaatsen", zei Mohamed Oemar Alibaks aan Shareen Koenjbiharie, projectleider van ingenieursbureau Ilaco Suriname NV. Het bedrijf hield dinsdagavond een stakeholdersmeeting op een bedrijfscomplex van Kuldipsingh, dat dicht bij het terrein is waar het afvalverwerkingsplan moet komen.

Er werd een presentatie gehouden over het voorlopige milieu- en sociale-effectenrapport. Er zijn eerder bijeenkomsten gehouden met de buurtbewoners. Bij een van die meetings waren bewoners zodanig misnoegd dat de vergadering uit de hand is gelopen. Ilaco was toen niet meer in staat de presentatie te verzorgen.

Vele bewoners die dinsdagavond de vergadering hebben bijgewoond, waren niet echt geïnteresseerd in de technische presentatie van het ingenieursbureau. Ze wantrouwen het project aangezien de buurtbewoners al kampen met geluidsoverlast en grote hoeveelheden stof door huidige bedrijfsactiviteiten van Kuldipsingh.

"Wanneer het bedrijf eenmaal bezig is, wordt er niet meer gecontroleerd of het zich houdt aan de Hinderwet. U kunt ons een mooi verhaal voorhouden, maar wie garandeert ons de controle", zegt Jeethendra Calmero, die nabij het terrein woont waar de afvalwerkingsfaciliteit moet komen.

Shareen Koenjbiharie, projectleider van ingenieursbureau Ilaco, zegt dat het standpunt van de buurtbewoners opgenomen zal worden in het milieu- en sociale-effectenrapport. Het eindrapport zal in januari 2020 gedeponeerd worden bij Nimos. Er ligt al een concept bij dit instituut. Nimos zal uiteindelijk een advies uitbrengen aan de districtscommissaris over het afvalverwerkingsplan. Het is de burgervader die de vergunning moet verstrekken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina