Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: ‘Bedrijfsongeval’

COLUMN: ‘Bedrijfsongeval’

05/11/2019 14:00 - Rozengeur

COLUMN: ‘Bedrijfsongeval’

Gerold Rozenblad  

Laat mij beginnen met iets recht te trekken. De vorige week schreef ik dat NPS-voorzitter Gregory Rusland zou hebben gezegd dat zijn partij bij de komende verkiezingen niet alleen gaat voor invulling van de ministeries van Onderwijs, RGB en Financiën, maar ook het presidentschap wil claimen. Echter, deze uitspraken zijn gedaan door de ondervoorzitter Jerrel Pawiroredjo.

Dat hij het gezegd heeft, doet echter niets af aan mijn mening dat als dat gerealiseerd wordt, een godswonder zich zal hebben voltrokken. Het is slechts dat een ander dan Rusland, de profetie heeft gedaan. Nu dat rechtgetrokken is, moet me van het hart dat ik me ernstig zorgen maak. En ik denk met mij een aantal militairen die erop uit worden gestuurd om bij concessies van bepaalden op te treden als een soort securityguard.

Er is een overval gepleegd met noodlottig gevolg voor zeker twee personen, onder wie een lid van de CTU. Hij was er om inlichtingen in te winnen over de vele overvallen die in de omgeving worden gepleegd, haastte veiligheidschef Daniëlle Veira zich te zeggen. Een verklaring die grif werd gepapegaaid door de MP-commandant. Ik heb er mijn twijfels over.

Op de eerste plaats vraag ik mij af welke inlichtingenofficier, compleet met zware wapens, 'inlichtingen' gaat inwinnen. Iets dat naar mijn weten 'undercover' gebeurt. Je zou hooguit een vuistvuurwapen als persoonlijke beveiliging meesjouwen. Nu zijn de overvallers los van de verdere buit, niet alleen een vuistvuurwapen, maar ook een AK rijker.

Wat de zaak nog interessanter maakt, is de verklaring die via de app circuleert van een Braziliaan die in alle onschuld relaas geeft van het gebeurde en vertelt dat op een bepaald moment een vuurgevecht ontstond tussen de zwaarbewapende bende "en de twee militairen die in dienst zijn van de eigenaar van de concessie". Ik denk dat de autoriteiten ons meer verklaring schuldig zijn dan dat de omgekomen militair "met enkele collega's" in het gebied was om inlichtingen in te winnen.

Het stinkt in het bos. Het stinkt rond het hele leger trouwens. Belly heeft ons vaak hiervoor gewaarschuwd. In de assemblee was de man een roepende in de woestijn toen hij Defensieminister Ronni Benschop onder vuur nam over bewaking van concessies door militairen. Het assembleelid werd bijna dreigend toegebeten zich niet met militaire zaken te bemoeien. Het passeerde de hamer van de voorzitter. Belly's partijleider Ronnie Brunswijk zat erbij en liet zijn partijlid toen vies in de steek.

Trouwens niet alleen Belly zou zich schor moeten roepen. Ook de eerder genoemde NPS. Bij die partij werd nu precies een jaar terug op een haartje na in het kantoorgebouw iemand geraakt toen het wapen van een militair afging bij de dienstwisseling. De mannen waren securityguard bij de aangrenzende horecagelegenheid. De roep om een grondig onderzoek bleek een karuw'wir faya. Er kwam niets uit en de zaak was binnen de kortste keren vergeten.

Ondertussen is het leger steeds meer aan het verworden tot een securitybedrijf, waarvan de bedrijfsstructuren, maar vooral de geldstromen duister zijn. In elk geval op de Defensiebegroting zag ik, ook na twee keer kijken, geen post "bewakingsinkomsten" of iets in die zin. In die boeken die voor ons allen duister zijn, zal deze kwestie simpel worden afgedaan als een 'bedrijfsongeval' en de onderneming zal ongestoord worden voortgezet. Immers, er loopt aan de Gemenelandsweg nog voldoende kanonnenvoer rond.

roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina