Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Veel vragen, geen antwoorden

COMMENTAAR: Veel vragen, geen antwoorden

05/11/2019 12:00

COMMENTAAR: Veel vragen, geen antwoorden

 

DE BEWONERS IN het Lawagebied zijn doodsbang. Een goudzoekerskamp is vrijdagnacht beroofd en daarbij zijn twee mensen onder wie een militair vermoord. De overvallers zijn ervandoor gegaan met geld en goud. De waarde van de buit is nog niet bepaald. De deken van de districtscommissarissen, Margaretha Malonti, houdt haar hart vast en bevestigt dat politie noch leger een pasklaar antwoord heeft om deze situatie ten goede te keren. Zij beaamt daarbij ook dat de onveilige situatie geen nieuwigheid is.

Een duik in de geschiedenis van de aanpak van de criminaliteit in de goudvelden voert ons terug naar de periode toen operatie 'Clean Sweep' werd uitgevoerd onder het bewind van toenmalig Justitieminister Chandrikapersad Santokhi. De boel werd vernietigd, precies zoals het er bij de Fransen aan toe gaat. Er kwam protest over de manier van aanpak en nadat de operatie werd beëindigd was het resultaat niet duurzaam.

Regering-Bouterse 1 zou het anders doen. Er werd veel tijd gestopt in de commissie Ordening Goudsector Suriname (OGS) met aan het hoofd de speciaal uit Aruba gehaalde politiebaas Gerold Dompig, die naast een groot budget, carte blanche kreeg om dit moeilijke varkentje eens goed te wassen. Een paar jaar verder is de OGS verworden tot een tandenloze tijger die niet kan of mag brullen vanwege de grotere belangen en de grote baas uit Aruba is met de noorderzon en naar verluidt een grote zak geld vertrokken. 

De ordening van de goudsector en de aanpak van de enorme criminaliteit zijn beide weer bij af. Intussen speelt er veel meer en weigeren politie en militairen een afdoende oplossing te bedenken. Het is namelijk te gek voor woorden om te geloven dat het hier gaat om onmacht. Dat wil zeggen dat zowel de leiding van de politie als van het leger een brevet van ongeschiktheid verdient. Het land bestaat niet alleen uit Paramaribo.

Ook de uitdagingen in het achterland moeten aangepakt worden en dat weten korpschef Roberto Prade, minister van Justitie en Politie Stuart Getrouw en zijn collega van Defensie Ronni Benschop. Dat er meer aan de hand is, is juist te merken door de opvallende besluiteloosheid wanneer het aankomt op beveiliging in de goudvelden.

Zo is ook nog steeds niet duidelijk - of mag het niet bekend worden? - wie de goudzoeker in de mijn van Rosebel heeft doodgeschoten eind juli en durft niemand de vraag te stellen of de vrijdag doodgeschoten militair als lid van de Counter Terrorism Unit in functie was en van wie hij toestemming had om er te werken. Te veel vragen die niemand durft beantwoorden. Conclusie: voorlopig zal niets veranderen in de goudvelden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina