Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ferrier: ‘We strijden tegen demonen’

Ferrier: ‘We strijden tegen demonen’

05/11/2019 15:47 - Merredith Bruce

De bemoedigingsdienst  in de Centrumkerk.

De bemoedigingsdienst in de Centrumkerk. Foto: dWT  

PARAMARIBO - De zelfdodingen van leerlingen van de Hendrikschool hebben volgens Onderwijsminister Lilian Ferrier een dieperliggende oorzaak. Nadat twee leerlingen eind vorig jaar op twee afzonderlijke momenten buiten de school de hand aan zichzelf sloegen, was het vrijdag weer raak toen een leerling zichzelf in de gymzaal ophing.

Behalve sociale en emotionele problemen, spelen volgens de minister ook andere zaken een rol. "We strijden tegen demonen", zei ze maandag in gesprek met journalisten. Zaterdag heeft het ministerie op verzoek van leerkrachten een gebedsdienst gehouden op de school onder leiding van twee geestelijken. 

Ferrier: "We hebben gebeden en de plek waar het kind zich heeft opgehangen, gereinigd. De geest van zelfmoord en alles wat met dood te maken heeft hebben we verjaagd en gebonden in de naam van Jezus." De bewindsvrouw die zelf christen is, is ervan overtuigd dat dit probleem een christelijke aanpak behoeft.

Ze zegt dat de rust nu teruggekeerd is op de school, maar deze kan wat haar betreft alleen blijvend zijn als er geloof is in de kracht van God. "Het christelijk geloof leert ons dat Jezus is gestorven en begraven, maar weer is opgestaan met de sleutels van het dodenrijk, dus de dood mag ons geen angst aanjagen. Op geen enkele manier." 

Op een vraag van de Ware Tijd hoe zij omgaat met de diverse religieuze stromingen zegt Ferrier: "Respect voor alle stromingen, maar wel bewust weten wat en wie we aanroepen en wanneer." De minister heeft het leerkrachtenteam, de leerlingen en hun ouders niet alleen geestelijk bemoedigd, maar ook op ander gebied.

Ze merkt vanuit haar psychologische achtergrond dat de communicatie tussen ouders en adolescenten, dit zijn jongeren tussen tien en negentien jaar, heel vaak verstoord is. Situaties in de thuisomgeving en maatschappelijk hebben een heel grote impact, wat het belangrijk maakt dat ouders behalve over schoolzaken ook op een andere manier aandacht tonen voor hun kinderen. "Deze macht van zelfmoord roept haat en verwijdering op. Laat kinderen weten dat je van ze houdt en dat je er voor ze bent."

Dit is volgens haar ook weggelegd voor leerkrachten. Ferrier merkt op dat bewust en onbewust onheil wordt afgeroepen over het land. Als voorbeeld noemt ze de viering van Halloween die naar verluidt een heidense oorsprong heeft. "We zijn ons niet bewust van wat we allemaal over het land neerhalen, maar we zingen 'God verheff' ons heerlijk land'. Waarmee zijn we bezig?"

De minister heeft de Hendrikschool maandag weer bezocht toen een leerling in trance raakte. Niet lang daarna gingen leerkrachten en leerlingen naar de Centrumkerk op steenworp van de school, voor een bemoedigingsdienst in aanwezigheid van de bewindsvrouw en de moeder van Iraisha Comvalius, het meisje dat zelf het moment van haar dood heeft bepaald.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina