Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Start stadsherstel met eerstesteenlegging

Start stadsherstel Paramaribo ‘beklonken’ met eerstesteenlegging

05/11/2019 16:58 - Merredith Bruce

DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons  en minister Vijay Chotkan doen de eerste steenlegging  voor de herbouw van het DNA-gebouw.

DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons en minister Vijay Chotkan doen de eerste steenlegging voor de herbouw van het DNA-gebouw. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De ruïnes van de gebouwen van de Nationale Assemblee en het ministerie van Algemene Zaken (AZ), die lange tijd hebben herinnerd aan de verwoestende brand van 1 augustus 1996, zijn nu ook de stille getuigen van een rooskleurig feit: maandag is het startsein gegeven voor de herbouw van deze historische panden.

Het eerste staat op de hoek van de Henck Arronstraat en de Grote Combéweg en dat van Algemene Zaken staat vlak ernaast. De rehabilitatie is onderdeel van een groter project, gefinancierd door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), voor het aantrekkelijk maken van de historische binnenstad.

DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons zei "bijzonder ontroerd" te zijn om de eerste steenlegging te mogen meemaken. Zij heeft zelf, hoewel voor een korte periode, in het vroegere parlementsgebouw mogen vergaderen, nadat ze in 1996 voor de eerste keer gekozen werd als parlementariër. Ze herinnert zich de brand (volgens de website van DNA als gevolg van een kortsluiting, ...red.) nog als de dag van gisteren. 

De parlementsvoorzitter zegt dat de plannen voor rehabilitatie niet van een leien dakje zijn gegaan. DNA heeft vaker getracht om de eerste stap te zetten, maar het lukte niet om de financiering los te krijgen. "Er zijn momenten geweest waarop ik me afvroeg of het echt nog zou lukken."

Het kwam uiteindelijk goed toen de overheid in 2017 een leningsovereenkomst tekende met de IDB van twintig miljoen US dollar, voor financiering van het Paramaribo Urban Rehabilitation Program waaronder het project valt.

Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, het ministerie waaronder het programma formeel valt, noemt het verloren gaan van de gebouwen een groot verlies voor de binnenstad. "Het feit dat we vandaag hier staan, laat zien dat deze regering veerkracht heeft om na een traumatische gebeurtenis weer op te staan en te zeggen: ik pak het aan en het wordt beter dan het was."

Hoewel de rehabilitatie via een lening wordt gefinancierd, zal het volgens Ferrier uiteindelijk een "enorme investering blijken waar elke Surinamer in de toekomst trots op zal zijn". Het stadherstelprogramma heeft als ander belangrijk doel om meer toeristen aan te trekken en omvat in de eerste fase verder nog de rehabilitatie van de Waterkant en een aanzet tot verbetering van de verkeersmobiliteit.

Het streven is om de twee gebouwen zoveel mogelijk in hun oude staat terug te krijgen met enkele moderne aanpassingen. Voor Abop-parlementariër Dinotha Vorswijk voelt het "heel goed" aan om als jong DNA-lid de eerste steenlegging te mogen meemaken. NDP-parlementslid Joan Wielzen spreekt van een "geweldig feit". Dat de gebouwen ook zullen openstaan voor historische rondleidingen, maakt het voor haar compleet.

De herbouw is uitgestippeld voor twee jaar. Het huidige DNA-gebouw aan het Onafhankelijkheidsplein behoudt zijn functie als vergaderzaal.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen