Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Hoogste tijd

COLUMN: Hoogste tijd

06/11/2019 14:00 - Serieus!?

COLUMN: Hoogste tijd

Ivan Cairo  

Na de deprimerende ontwikkeling in De Nationale Assemblee afgelopen week met de behandeling en uiteindelijke wijziging van de Wet op de Staatsschuld was het maandag een hele verademing om een positieve ontwikkeling te zien op een steenworp afstand. Na 23 jaar zullen nieuwe panden verrijzen waar vroeger het parlement en het ministerie van Algemene Zaken hebben gestaan. Een zeer goede ontwikkeling die toe te juichen is. Het is de hoogste tijd.

Tenminste, un sa syi pe a moni dati e go. In augustus 1996 gingen beide historische panden en een deel van de Surinaamse geschiedenis verloren tijdens een brand. Parlementariër Otmar Rodgers zal nu misschien een beetje meer zielenrust hebben nu het project waar hij jarenlang aan heeft getrokken eindelijk zal worden gerealiseerd.

Met een lening van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank zal de historische binnenstad gerehabiliteerd worden en DNA-voorzitter Jenny Simons wist in ieder geval de herbouw van het parlementsgebouw in het projectdossier te wurmen.

Wat me wel heeft gestoord bij de ground-breaking ceremonie is de wijze waarop weer eens werd gesproken over zaken die te maken hebben met stadsverfraaiing of onderhoud van gebouwen of infrastructuur. Ik hoorde mensen, Surinamers, zeggen dat de binnenstad met de twee nieuwe gebouwen mooier en aantrekkelijker wordt gemaakt voor buitenlandse toeristen.

Bij dit soort gelegenheden denk ik bij mezelf 'waarom maken we het land niet gewoon mooi voor onszelf en geniet de buitenlander er automatisch van mocht die hier een paar dagen vertoeven en een paar stuivers besteden'. Wij, ik, u, onze kinderen en kleinkinderen zullen ons hele leven hier blijven en veel meer in het land en de stad uitgeven dan de toevallige toerist.

Doe de dingen die gedaan moeten worden gewoon voor ons. Maak als overheid de stad schoon voor ons. Onderhoud de overheidsgebouwen en historische panden zoals het presidentieel paleis, dat weer aan renovatie toe is, voor ons. Je maakt je huis toch niet schoon, omdat buurvrouw of buurman misschien een keertje binnen komt lopen? Je doet het gewoon voor jezelf, omdat het goed is en zo hoort.

Daarom heb ik ook een hekel aan het gedrag van landgenoten die in de hoofd- of randstad wonen, maar onze smerigheid pas opmerken als ze eens een trip maken naar Atjoni of dorpen langs de Marowijne- of Tapanahonirivier. Pas dan valt troep ze op, die ze vervolgens fotograferen en verontwaardigd op Facebook plaatsen.

De selectieve opmerkzaamheid voor het vuil in het achterland doet mij me afvragen of de rommelposters ons willen doen geloven dat alleen de bewoners daar niet weten om te gaan met hun vuil. Dat terwijl ze elke dag door een soms stinkend Paramaribo lopen of rijden langs de talrijke vuilnisbelten in sommige buurten en straten.

Dat zien ze kennelijk niet om ook te fotograferen en op FB te plaatsen. Hopelijk genezen ze snel van hun selectieve blindheid. Naar bepaalde plaatsen in de binnenstad wil je bijna niet gaan of daar langslopen. Je durft niet in de buurt te komen van het kantoor van Openbaar Vervoer aan de Heiligenweg, omdat de kans levensgroot is dat je een acute ammoniakvergiftiging oploopt.

Het metalen hekwerk is kapot gepist en als Mahatma Gandhi het kon was hij daar zeker weggelopen. Hetzelfde geldt voor de andere kant van het busplein waar hek en muren van het pompgemaal de openbare pispaal zijn van buschauffeurs en andere wildplassers. Het wordt de hoogste tijd dat de overheid meer openbare toiletten bouwt in de binnenstad en langs uitvalswegen.

ivancairo@yahoo.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina