Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Realistisch blijven

COMMENTAAR: Realistisch blijven

06/11/2019 12:00

COMMENTAAR: Realistisch blijven

 

DE HENDRIKSCHOOL STAAT momenteel in het middelpunt van de belangstelling nadat vrijdag opnieuw een leerling zichzelf van het leven beroofde. Eind vorig jaar haalde de school ook al het nieuws toen twee leerlingen in afzonderlijke gevallen vrijwel gelijktijdig de hand aan zichzelf sloegen. Het geeft te denken dat binnen een jaar tijd drie van dit soort hartverscheurende gebeurtenissen met kinderen van dezelfde school plaatsvonden, waar in het laatste geval medeleerlingen met het lichaam van hun schoolgenoot, bungelend aan een basket werden geconfronteerd.

Dit moet voor hen een haast onwerkelijke en ongetwijfeld traumatische ervaring zijn. Begeleiding van deze scholieren is bittere noodzaak en zij moeten er zeker van worden doordrongen dat zelfmoord geen oplossing is voor problemen. In de nasleep van dit recentste incident hield het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur een gebedsdienst onder leiding van twee geestelijken. "We hebben gebeden en de plek waar het kind zich heeft opgehangen, gereinigd. De geest van zelfmoord en alles wat met dood te maken heeft, hebben we verjaagd en gebonden in de naam van Jezus", zei minister Lilian Ferrier na afloop.

Natuurlijk is het goed dat de bewindsvrouw door dit tragische gebeuren (extra) aandacht voor de school heeft. Sterker nog, dat wordt van haar verwacht. Maar dat ze stelt dat "we strijden tegen demonen", gaat een stap te ver. Iedereen mag geloven wat hij of zij wil, dus ook in demonen, maar als minister behoor je boven (ook religieuze) partijen te staan en dien je ver te blijven van dit soort uitspraken. Ze zegt dat de rust nu teruggekeerd is op de school, maar deze kan wat haar betreft alleen blijvend zijn als er geloof is in de kracht van God. Dergelijke uitlatingen zijn ongepast. Ferrier doet er beter aan realistisch te blijven met een oog voor alle religieuze groeperingen. Ook al zijn die de hare niet.

Het is bovenal een gevaarlijke constatering in het multireligieuze Suriname. Want hoe gaat ze dan soortgelijke problemen aanpakken op een hindoe-, moslim- of andersoortige school? Zullen bijvoorbeeld moslims en hindoes zich tot het christendom moeten bekeren als zich op hun school iets dergelijks voordoet, omdat ze anders tot hel en verdoemenis zijn veroordeeld? Misschien bedoelt Ferrier het niet zo, maar het is wel de indruk die zij wekt. En dat kan niet de bedoeling zijn, zeker niet naar familie en vrienden van het vrijdag overleden meisje.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina