Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Hoefdraad verduidelijkt geldroute Hong Kong

Hoefdraad verduidelijkt geldroute Suriname-Hong Kong

06/11/2019 18:36 - Ivan Cairo

Gillmore Hoefdraad, toenmalig governor van de Centrale Bank en nu minister van Financiën, besloot in 2013 geen zaken meer te doen met De Nederlandsche Bank, maar over te stappen naar de Bank of China.

Gillmore Hoefdraad, toenmalig governor van de Centrale Bank en nu minister van Financiën, besloot in 2013 geen zaken meer te doen met De Nederlandsche Bank, maar over te stappen naar de Bank of China. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Dat de Centrale Bank van Suriname in 2014 voor de Bank of China koos in plaats van De Nederlandse Bank (DNB) komt, omdat DNB niet volledig kon voldoen aan de behoefte van het Surinaamse bankwezen wat betreft het omzetten van euro’s in Amerikaanse dollars. Zo reageert financiënminister Gillmore Hoefdraad op aantijgingen van het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland.

Het OM suggereert in het onderzoek naar vermoedelijke witwaspraktijken van drie Surinaamse banken dat de centrale bank vermoedelijk onraad had geroken, nadat DNB haar per vergissing een email had gestuurd. In de email werd gewag gemaakt dat DNB de Nederlandse justitie moest inseinen bij constatering van onregelmatigheden bij geldzendingen. Hoefdraad legt uit dat onder andere de gedaalde goud- en olieprijzen in 2013 een negatieve weerslag hadden op de Surinaamse economie. De schaarste aan Amerikaanse dollars nam toe, wat de wisselkoers omhoog duwde.

"Onder andere deze ontwikkelingen -de dalende inkomsten uit export van grondstoffen en de tendens van dollarisatie- zorgden voor het ontstaan van een tekort op de geldmarkt voor US dollars in Suriname; de vraag naar de Amerikaanse dollar werd verhoudingsgewijs te groot. Commerciële banken in Suriname hadden dringend behoefte aan US dollar cash flow maar werden ook gehinderd, omdat de appetijt voor banknote trading vanuit de aanbieders van deze services steeds verder afnamen en zelf stil kwamen te liggen", zegt de bewindsman.

De geldzendingen die door tussenkomst van De Nederlandsche Bank tot 2013 werden verricht hadden, aldus de bewindsman, slechts betrekking op de giralisering van aangeboden euro's ter aanvulling van de nostrorekeningen van de commerciële banken in Suriname. De CBvS moest op zoek naar andere mogelijkheden ter structurele harmonisatie van de aanwezigheid van en behoefte aan, euro's en Amerikaanse dollars in het land. Met De Nederlandsche Bank had de CBvS geen banknote trading agreement en het is ook nooit de intentie geweest van de CBvS deze aan te gaan.

In het kader van het zoeken naar oplossingen zijn er gesprekken gevoerd met onder andere de Hong Kong Monetary Authority die drie financiële instellingen aanwees die mogelijk konden bijdragen aan de mogelijkheid tot corresponding banking en levering van US dollars. "Uit de aangedragen kandidaten ICBC bank, HSBC bank en Bank of China bleek de laatste het beste te kunnen voldoen aan corresponding banking en onze behoefte overschotten aan girale euro's af te storten in het kader van betalingsverkeer van de Surinaamse banken en de levering van US dollars ter dekking van de fysieke tekorten in Suriname", zegt Hoefdraad die destijds governor van de Centrale Bank van Suriname was.

Deze route van de geldzendingen Suriname-Nederland-Hong Kong heeft geen andere reden dan door het ontbreken van een rechtstreekse route en het feit dat Schiphol de enige trans-Atlantische bestemming is waarop vanuit Paramaribo wordt gevlogen, benadrukt de minister. "Deze geldzendingen voldoen aan strikte compliance-eisen en worden vervoerd door gespecialiseerde transport bedrijven die toegang hebben tot een breed scala aan hoog beveiligde maatregelen. Zij maken onderdeel uit van de reguliere economische activiteit van een centrale bank".

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina